IMF çarpıcı yapay zekâ raporunu yayınladı!
IMF'nin iş gücü piyasasına ilişkin raporunda yapay zekâ dönüşümünün, daha güçlü sosyal güvenlik ağlarını, eğitime yatırımı, "insan çalışanları" destekleyecek ve eşitsizliği azaltacak vergi sistemlerini gerektireceği aktarıldı.
Uluslararası Para Fonu (IMF), üretken yapay zekâ teknolojilerinin verimliliği artırma ve kamu hizmetlerinin sunumunu iyileştirme potansiyeline sahip olduğunu, ancak bu teknolojilerin hızla yayılmasının iş kayıpları ve artan eşitsizlik endişelerini beraberinde getirdiğini belirtti.
IMF'nin "Üretken Yapay Zekânın Kazanımlarının Genişletilmesi: Mali Politikaların Rolü" başlıklı raporunda, yapay zekânın iş gücü piyasalarını etkileyebilecek dönüşüm hızı ve ölçeği vurgulandı.
Otomasyon ve robotların rutin görevlerde düşük ve orta beceri gerektiren işlerin yerini aldığı, üretken yapay zekânın ise bilişsel mesleklerdeki iş kayıplarını artırabileceği ifade edildi. Bu durumun milli gelirde iş gücü payının düşmesine ve gelir ile servet eşitsizliğinin artmasına yol açabileceği değerlendirildi.
"MALİ POLİTİKALAR OLUMSUZ ETKİLERİ HAFİFLETEBİLİR"
IMF, mali politikaların yapay zekânın iş gücü üzerindeki olumsuz etkilerini hafifletebileceğini ve kazanımların daha eşit dağıtılmasına yardımcı olabileceğini belirtti. Eğitim ve öğretim politikalarının yeni gerçeklere uyum sağlaması gerektiği vurgulandı.
IMF yetkilileri, yapay zekâ dönüşümünün daha güçlü sosyal güvenlik ağları, eğitime yatırım ve eşitsizliği azaltacak vergi sistemleri gerektirdiğini aktardı.
Maliye politikasının, üretken yapay zekâdan elde edilen kazanımların eşit dağılımını desteklemede önemli bir role sahip olduğu ve dünya çapında sosyal koruma ile vergi sistemlerinde önemli iyileştirmeler yapılması gerektiği belirtildi.