Yerli turbojet füze motorları yurt dışı yolcusu: İhracat an meselesi!
Kale Arge tarafından geliştirilen yerli turbojet füze motorlarına yönelik yurt dışı ilgisi, giderek artıyor. Kale Arge, yakında motorların ihracatına başlamayı hedefliyor.
Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen Eurosatory 2024 Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı, devam ediyor. Kale Arge Genel Müdürü Cüneyt Kenger, fuar sırasında SavunmaSanayiST’nin sorularını yanıtlayarak son durumla ilgili bilgi verdi.
“MOTORLARIMIZ ULUSLARARASI RAKİPLERİNE GÖRE ÇOK DAHA İYİ”
“Bugüne kadar ağırlıklı olarak Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyaçlarına yönelik olarak motorlarımızı geliştirdik, üretmeye devam ediyoruz.
Motorlarımızın sahip olduğu özellikler, uluslararası arenadaki rakiplerine göre çok iyi olduğu için bunları artık uluslararası platformlarda da tanıtmayı daha çok hedefliyoruz.
Bunun sonucunda da motorlarımızı ihraç etmeyi hedefliyoruz, o nedenle de son dönemde uluslararası fuarlarda daha fazla boy göstermeye başladık.
İHRACAT AN MESELESİ
İhracat anlamında çok yakın olarak görüştüğümüz yabancı şirketler var. An itibariyle henüz resmi olarak bir anlaşmamız bulunmamakla beraber aldığımız teklif istekleri var. Önümüzdeki kısa süre içerisinde bunları değerlendiriyor olacağız. Yakın zamanda da anlaşmaya dönüşmesini beklediğimiz angajmanlarımız mevcut.
2022 yılında, düşük oranlı seri üretimimize başladık. 2023 yılında bu sayılar arttı, içinde bulunduğumuz yıl motor sayılarımız daha da arttı. Bununla birlikte, kapasitemizi arttırmak için bu yılın başından itibaren önlemler almaya başladık.
İkinci bir yerleşkeyi devreye aldık ve aynı zamanda mevcut yerleşkemizde de yeniden bir organizasyona gittik. Bu anlamda kapasitemizi halihazırda arttırdık, arttırmaya da devam edeceğiz.” dedi.
DAHA KÜÇÜK TURBOJET MOTORLAR YOLDA
Öte yandan minyatür bomba gibi daha küçük platformlara yönelik motor çalışmaları hakkındaki soruyu yanıtlayan Cüneyt Kenger, “Belirttiğiniz platformlarda, 1000-1200 Newton arası itkiye sahip motorlara ihtiyaç olduğunu biliyoruz. Müşterilerimizden de buna yönelik talepler gelmeye başladı son zamanda.
Biz de resmi olarak henüz böyle bir projeyi başlatmadık ama arka planda kavramsal bazlı çalışmalarına başladık. Önümüzdeki bir-iki yıl içerisinde daha küçük bir motorun geliştirmesini yapmamız gayet olası gözüküyor, muhtemelen yapacağız.” dedi.
-
Milletin ferdi 6 ay önce Şikayet Etİşte yeni Türkiye farkı. Artık Türk özel sektörü bile teknoloji ihraç ediyor. Gerçi saman kafalıya bir şey anlatmak mümkün değil ama olsun bize anlayanlar yeter. Anlayanlarla beraber Türkiye Yüzyılını inşa ederiz biz.Beğen
-
Misafir 6 ay önce Şikayet Etkardeşim füze motoru yapıyor uçak motoru değil..Beğen Toplam 1 beğeni
-
Mehmet Akif 6 ay önce Şikayet EtKendi uçağına takmadanmı satılıyor.Beğen Toplam 2 beğeni
-
Murat44 6 ay önce Şikayet EtHer teknoloji satılmamalı.Devlet izni olmadan asla yapılmamalı.Sattıklarımız yarın birgün bize karşı kullanılabilirBeğen Toplam 6 beğeni
-
vatandaş 6 ay önce Şikayet Etyabancılar bize yüksek teknoloji askeri materyaller satarken nasıl davranıyor? böyle kısıtlamalar getiriyormusunuz yoksa direk ne olursa olsun satış yapıyormusunuz. 3 gün sonra bunları teröristlere vermeyeceklerini nereden biliyorsuuz? kendi motorlarınızla kendinizi vurduklarında aklınız başınıza gelir ama artık çok geç olur.Beğen Toplam 13 beğeni