Çinli otomobil devin BYD'den Togg açıklaması! 'Agresif olacağız'

BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergün, Türkiye'de 150 bin üretim kapasitesinin başlangıç olduğunu belirterek, "Yatırım planları önümüzdeki dönemde agresif diyebileceğimiz şekilde hızlanacak" dedi.

Çinli otomobil devin BYD'den Togg açıklaması! 'Agresif olacağız'
Çinli otomobil devin BYD'den Togg açıklaması! 'Agresif olacağız'
GİRİŞ 10.07.2024 15:57 GÜNCELLEME 10.07.2024 17:26
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

Çinli elektrikli otomobil üreticisi BYD, Türkiye'de üretim tesisi yatırımı için önceki gün anlaşma imzaladı. BYD ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında imzalanan anlaşmaya göre BYD, Türkiye’de yaklaşık 1 milyar dolar yatırım yapacak.

BYD Türkiye Genel Müdürü İsmail Ergün, bugün düzenlediği basın toplantısında şirket politikası ve gelecek planları hakkında bilgi verdi.

Ergün, Türkiye'ye kurulacak tesisin yıllık araç üretim kapasitesinin 150 bin olduğunu belirterek "Elektrikli araç firması hem tamamen elektrikli hem de şarj edilebilir araçlar üretiyor, bu da Türkler için büyük avantaj" dedi.

İsmail Ergün

Ergün, yatırım planlarının gelecek 'agresif' denebilecek şekilde hızlanacağını belirterek "Bu senenin sonu kasım ayında satış hedefimiz 10 binli adetlere ulaşabilir. Model sayıları çok hızlı artacak. Üretim yatırımı 2026 yılının sonuna kadar diye imzalandı. Ama anlaşmada yazılan sürenin yanı sıra BYD, kendi içinde daha hızlı bitirmeyi amaçlıyor" dedi.

"BİR MODEL DAHA EKLENEBİLİR"

BYD yöneticisi, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yıl bitmeden iki modele ilave başka bir modelin satışına başlanabilir. İki model Atto ve Seal U. Bayi sayılarımızı belirsizlik yaşanan dönemde artırma sürecine girmedik. Yatırım oluşana kadar bayi sayımız artmadı ama bundan sonrasında artacak. Şu an 10 olan bayi sayısı yılsonunda 20’ye çıkabilir.

"TÜRKİYE HEP ÖNE ÇIKTI"

Son çıkan tebliğden muaf olacağız, elektrikli araç ithalatı yapabileceğiz. Vergi muafiyeti yatırım kararını belki hızlandırmış olabilir ama pazarda yeri olan Türkiye hep öne çıktı."

TOGG AÇIKLAMASI

BYD Türkiye Genel Müdürü Ergün, "Başka Çinli markalar da Türkiye’de yatırım planlıyor. Togg da pazarda güçlü. Siz nasıl bir rekabet ortamı bekliyorsunuz?" sorusunu "İlk 3 yılda kendimizi ilk 3'ün içerisinde görüyoruz. Diğer markalarla beraber çalışacağız" diye yanıtladı.

"BYD'NİN TÜRKİYE FABRİKASI CİDDİ BİR İSTİHDAM VE İHRACAT RAKAMI SAĞLAYACAK"

ALJ Türkiye ve Avrupa Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt da öncelikle bir Türk vatandaşı olarak, BYD gibi dünya devi bir markanın Türkiye'de otomobil üretme kararı almasından dolayı çok mutlu olduğunu dile getirdi.

Bozkurt, 27 yıl sonra böylesine bir otomotiv yatırımının gelmesinden ve BYD'nin üretim için Türkiye'yi seçmiş olmasından dolayı gururlandıklarını belirterek "BYD'nin Türkiye fabrikası ciddi bir istihdam ve ihracat rakamı sağlayacak. Türkiye'de teknolojik bir üretimin, ismi teknolojiyle paralel anılan BYD gibi bir markayla olması heyecan verici. Biz ALJ Türkiye olarak bu konuda farklı bir mutluluk duyuyoruz." dedi.

Ali Haydar Bozkurt

BYD ile geçen yıl distribütörlük anlaşmasını imzaladıklarını anımsatan Bozkurt, şöyle devam etti:

"ALJ Türkiye olarak hangi işe imza attıysak, en başında eğer imkanı varsa ülkede o yatırımın gerçekleşmesi için çalışmalar yaptık. 1998 yılından beri Türkiye'deyiz ve farklı alanlarda yatırımlar yapmaya devam ediyoruz. ALJ'nin en büyük pazarlarından biri Türkiye ve her zaman iş ortaklarımıza ülkemizin yatırım için doğru yer olduğunu anlattık."

Türkiye'nin coğrafyası gereği çok stratejik bir konumda olduğuna dikkati çeken Bozkurt, ülkenin, Avrupa, Afrika, Orta Doğu ve Rusya'nın ortasında bir noktada olduğunu söyledi.

Bozkurt, "Lojistik sistemimiz ve üretim kalitemiz kendini dünyaya kabul ettirmiş durumda. Hem mavi yaka hem da hem mühendislik olarak çok güzel işler ortaya koyuyoruz. Deneyimli bir tedarik sistemimiz var ve tüm bunlar bir araya geldiğinde Türkiye, yatırım için en doğru adres olarak öne çıkıyor." diye konuştu.

Ali Haydar Bozkurt, sözlerini şöyle tamamladı:

"BYD'nin Türkiye'de gerçekleştirdiği yatırım, başka markaları da tetikleyecektir. Bu yatırımın örnek olarak gösterileceğini düşünüyorum. Sadece Çinli markalar değil, diğer coğrafyalardan markalar da Türkiye'nin yatırım için doğru yer olduğunu görerek, ülkemizi yatırım konusunda radarlarında tutacağına yürekten inanıyorum."

KAYNAK: CNBC-E, AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 60
  • Hak hukuk 1 ay önce Şikayet Et
    Valla yabancı yatırımcıya pek güvenmeyin, olmadık zamanda kapatır gider. Yerli üretime önem verelim, evlatlarımız onca emek verip okuyor, okuyan işsizler almış başını gidiyor, paramız pul olmuş, ekonomi-eğitim-sağlıkta çok problem var. Rüşvet, adam kayırma hat safhada. Ayaklar baş olmuş, liyakat hak getire.Önce bunları halletmeliyiz.
    Cevapla
  • Erhan 1 ay önce Şikayet Et
    Umarım Xiaomi yada oppo olayına benzemez bu işin sonu.. Zamanında Xiaomi oppo da burda fabrika kurucaz üst yapıcaz falan benzer söylemler yapmışlardı aynen şimdiki gibi bir sürü haberler yapılmıştı sonrası sanırım oppo kapattı öyle hatırlıyorum Xiaomi ye ne oldu bir bilgim yok umarım aynı olaya benzemez ....
    Cevapla
  • Hasan 1 ay önce Şikayet Et
    Hem bilgim yok demişsin, hemde ahkam kesmişsin. Neye kime hizmet ediyor hacı! Kuklalık ve Cahillik ne güzel, salla sallayabildiğin kadar.
    Cevapla
  • vatandaş 1 ay önce Şikayet Et
    BİZİM okul sürelerini gözden geçirmemiz lazım.. Sanayide çıkark yok, kalfa yok
    Cevapla
  • Memo 1 ay önce Şikayet Et
    Bakınız beyler yıl 2024 hala daha kendi markamız olan bir motorbisikletimiz bile yok halbuki sanayide öyle güzel müteşebbis ruhlu ustalarımız var ki bunlara sahip çıksak eğitimi 5 yıl mecburi eğitim sonrası hermeslekde çıraklık kalfalık ustalik sistemine geçsek turkiyeyi hicbirdevlet tutamaz çiğden ferrariden bile daha üstün arabalar üretecek ustalarımız var
    Cevapla
  • Ömer eğmen 1 ay önce Şikayet Et
    Ticari araç üretin doblo tarzı yok satar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Esnek çalışma geliyor: Sosyal güvenlik sistemi masada! Kıdem tazminatı tartışması sürecek
CHP'de gerilim! Mansur Yavaş kürsüde isyan etti!  Özel ve İmamoğlu'ndan jet cevap