Türkiye'ye 14 milyar dolarlık iki yeni yatırım! 'Beklentimiz daha büyük'

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Türkiye'ye yabancı yatırımların bu yıl 14 milyar doları yakalayabileceğini açıkladı. Dağlıoğlu, "İki yeni otomotiv yatırımı, bir yapay zeka veri merkezi yatırımı görebiliriz" dedi.

GİRİŞ 05.08.2024 17:03 GÜNCELLEME 05.08.2024 17:15
Bu Habere 38 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, Türkiye'nin kredi notu artışı ve gri listeden çıkması sonrası son iki ayda yabancı yatırımcıdan somut ilgi görmeye başladıklarını belirterek, ilk beş ayda 4 milyar dolar olan uluslararası doğrudan yatırım tutarının (FDI) sene sonunda 12-14 milyar dolar aralığına ulaşmasını beklediklerini söyledi.

ÇİN'DEN İKİ YENİ FİRMA GELİYOR

Dağlıoğlu, önde gelen elektrikli otomobil üreticisi BYD'nin Türkiye için açıkladığı yatırımın ardından Çin'den iki yeni otomotiv fabrikası yatırımı daha görebileceğini belirtirken, bu yıl sonuna kadar bir yeni veri merkezi yatırımının yapılabileceğini ifade etti.

Reuters ile söyleşisinde Dağlıoğlu, "Bu yılın ikinci yarısının yatırım hareketi açısından daha canlı olabileceğini görüyoruz ancak 2025 için herkesin çok daha pozitif bir öngörüsü var. Sonbahar aylarında planlanan yatırım duyurusu açılış töreni veya temel atma töreni gibi işlerimiz olmakla beraber 2025'teki beklentimiz daha büyük." dedi.

YAPAY ZEKA VERİ MERKEZİ YATIRIMI GELEBİLİR

Türkiye'nin 2023'e kadarki yirmi yıllık dönemde, dünya genelindeki doğrudan yabancı yatırımın ortalama yıllık yüzde 0,9'unu aldığını belirten Dağlıoğlu, orta vadede oranı kademeli olarak yüzde 1,5'e yükseltmek istediklerini ifade etti.

Dağlıoğlu, bu oranların hangi tutarlara karşılık geldiği sorusuna, 2024-28 yıllarını kapsayan 12. Kalkınma Planı'nın tamamlanmasına denk gelen dört-beş yıllık dönemin sonunda yılda 15-20 milyar dolar doğrudan yatırım seviyesine çıkartmak istedikleri cevabını verdi.

Yıl sonuna kadar Türkiye'nin bir veri merkezi yatırımı çekebileceğini ifade eden Dağlıoğlu, "Yapay zeka ve yapay zekayı destekleyecek veri merkezlerinin bu coğrafyada kurulması gerekiyor. Biz onları kazanmak istiyoruz, sene sonuna doğru böyle güzel haberleri veririz umuyorum." diye konuştu.

YENİ ARAÇ FABRİKASI YATIRIMLARI

Çinli araç üreticilerinden Chery ve SAIC'in üretim tesisi yatırımı için yetkililer ve muhtemel yurt içi ortaklar ile görüşmeler yürüttüğünün hatırlatılması ve müzakerelerin ne durumda olduğu sorusu üzerine Dağlıoğlu, "Müzakereler devam ediyor ancak hızları ve içerikleri farklı olabiliyor. Ondan dolayı bir zaman farkı var ama doğru yoldayız. Olumlu gidiyor." cevabını verdi.

Müzakerelerin Sanayi Bakanlığı ile yürütüldüğünü hatırlatan Dağlıoğlu, iki üretici ile yapılan yatırım görüşmelerinin de olumlu sonuçlanacağını düşündüğünü ifade ederek, "Ben çok olumluyum, devam eden görüşmelerin ikisini de kazanırsak şaşırmam." dedi.

Müzakerelerin 'greenfield', yani sıfırdan kurulacak fabrikalar üzerinden ilerlediğini ifade eden Dağlıoğlu, gerçekleşmesi halinde sıfırdan kurulan diğer otomotiv fabrikaları gibi bu fabrikaların her birinin de en az birer milyar dolar yatırım anlamına geleceğini ifade etti.

KAYNAK: AA
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 38
  • Arda 5 ay önce Şikayet Et
    Habire yatırım ama vatandaşa ne fayda.zengine yatirim
    Cevapla
  • İso 5 ay önce Şikayet Et
    Çinin. çöplerine. ileri. marş. durmak. yok. ileri. marş
    Cevapla
  • Mehmet 5 ay önce Şikayet Et
    Cevapla
  • Kamil 5 ay önce Şikayet Et
    Savunma sanayi araçları üretiminde de işbirliği yapabiliriz . Titanyum alaşımlar , Bor Karbür , Grafen ve Borofen gibi kritik zırh ve batarya bileşenleri üretilebileceği gibi , Samaryum , Niobyum , Nikel , Kobalt gibi hem hızlı şarj yapan verimli batarya hem de süper magnet motorların ihtiyacı olan kritik minerallerden ortak üretim yapabiliriz .
    Cevapla
  • Kamil 5 ay önce Şikayet Et
    Şayet Çin , Türkiye'yi Endüstriyel yatırım ve ihracat üssü haline getirirse , Türkiye'nin BRICS üyeliği süreci kolaylaşabilir . Çinli sektörel üreticilerin ihtiyaç duyduğu tüm kritik madenler ve hidrokarbonlar , Latin Amerika , Rusya , Türkistan , Ortadoğu ve Afrika'dan karşılanabilir .
    Cevapla
  • Kamil 5 ay önce Şikayet Et
    Çinliler ve diğer Uzakdoğulular , Türkiye'yi yatırım , üretim ve ihracat üssü yapmakla en doğru tercihte bulunuyorlar . AB piyasası , Çin Otomotiv Şirketlerine yaptırım uygulama bile , Bölgemizin ihracat potansiyeli yüksektir . Rusya , Türkistan , Körfez Arap , Kuzey Afrika ülkesi ithalatçı müşteriler var . Çin'e maden tedarik ediyorlar ve BRICS bağlamında , Çin ile sağlam ilişkileri var
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Suriye'den terör örgütüne uyarı: Hazır olacağız!
Bolu Belediyesi Grand Kartal Otel'e 19 gün önce yangın uygunluk raporu vermiş!