Turbojet motorları ihracat engeline 'dur' dedi! İşte Turbojet motorlarının özellikleri...

Kale Arge tarafından geliştirilen ve seri olarak üretilen milli turbojet motorları sayesinde milli seyir füzelerinin ihracatının önünde bir engel kalmadı.

GİRİŞ 25.09.2024 15:00 GÜNCELLEME 25.09.2024 15:00
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin uzun bir süredir Fransa’ya bağımlı olduğu turbojet füze motorları, Kale Grubu’na bağlı Kale Arge şirketinin üstün gayretleri sonucunda milli imkanlarla geliştirildi. Özgün turbojet motorları sayesinde seyir füzelerinin ihracatı önünde bir engel kalmadı.

TÜRKIYE’NİN İLK MILLI TURBOJET FÜZE MOTORU İLE İLK ATIŞ YAPILMIŞTI

SOM ve ATMACA füzelerine güç vermesi için Kale Arge tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk milli turbojet füze motoru KTJ-3200’ün geliştirilme aşamaları devam ediyor.

Türkiye’nin ilk milli deniz füzesi ATMACA, milli motoruna kavuştu. KTJ-3200 Turbojet Füze Motoru entegre edilen ATMACA Füzesi, Mart ayında yaptığı atış testini başarıyla tamamlamıştı.

Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçlarına binaen Roketsan tarafından geliştirilen ATMACA Gemisavar Füzesi’nin, Mart ayında yeni bir atışlı testi gerçekleştirildi.

Motor başta olmak üzere milli alt sistemlerle teçhiz edilen ve yerlilik oranı rekor oranda attırılan ATMACA Gemisavar Füzesi, atış testinde büyük başarı göstermişti.

SADECE BİRKAÇ ÜLKE BU KABİLİYETE SAHİP

Anlaşmanın imzalanması durumunda Türkiye, yurt dışına turbojet füze motoru ihraç etme kabiliyetine sahip birkaç ülkeden birisi olacak.

Bu alanda Fransız SAFRAN şirketine olan bağımlılığın Kale Arge ile kırılması sayesinde füze geliştiricisi birçok Batılı şirketin, motor ihtiyacı için Türkiye’nin kapısını çalacağı değerlendiriliyor.

KTJ-3200 TURBOJET MOTORU ÖZELLİKLERİ

  • Ağırlık: 50 kg
  • Çap: 33 cm
  • İrtifa: 0 – 5.000 m
  • Hız: 900 km/saat (0.95 Mach)
  • Uzunluk : 63 cm
  • Hizmet Ömrü: 17 saat
  • İtki Kuvveti: 3.2kN ve azami 3.5kN [787lbf/357kgf]
  • Kullanılacak Sistemler: SOM, ATMACA…
  • Yakıt: JP8 ve JP10 Sıvı Jet
  • Çalışma Prensibi: Dört kademeli eksenel
  • Elektrik Üretim: 6kVA kapasiteli bir alternatör

Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR 1
  • Nedim 44 dakika önce Şikayet Et
    Maşallah inşallah dünyada bir ilk oluruz daha ileriye giderek
    Cevapla
  • Misafir 58 dakika önce Şikayet Et
    İzmirliler bu haber size ne anlatıyor? Oy verdiğiniz kişi daha sahilin temizliğini beceremezken bak bu tarafta satılı devletlerin başardığı turbo jet motorlar üretiyor. Kıyaslanabilir mi, bir düşünün.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP'li Ediz Ün yine gündemde! Sigara kaçakçılığı sonrası pavyon eğlencesi
ASELSAN'dan yeni Azerbaycan kararı! Resmi açıklama: 'Dünya kullanacak'