Samsung'un toparlanma hızı yavaşlıyor!

Şirketin yapay zeka çip pazarına geç girmesi ve geleneksel çip talebindeki durgunluk, kardaki iyileşme hızını olumsuz etkiledi.

Samsung'un toparlanma hızı yavaşlıyor!
Samsung'un toparlanma hızı yavaşlıyor!
GİRİŞ 07.10.2024 11:27 GÜNCELLEME 07.10.2024 11:27

Samsung Electronics, çip talebindeki iyileşmenin etkisiyle çeyrek karında dört kat bir artış bildirmeyi bekleniyor. Öte yandan yine de şirketin iyileşme hızı zayıflıyor ve yapay zeka patlamasından yararlanma konusunda yavaş kalıyor.

LSEG tahminlerine göre teknoloji devi Samsung'un, 30 Eylül’de sona eren çeyrekte işletme karının 10,33 trilyon won (yaklaşık 7,67 milyar dolar) civarında olması bekleniyor.

Bu miktar, geçen yılki 2,43 trilyon won'a göre önemli bir artış olsa da önceki çeyrekte rapor edilen 10,44 trilyon won'a kıyasla pek bir değişiklik göstermiyor.

Küresel yarı iletken pazarı, geçen yılki duraklamadan toparlanma aşamasında. Bu toparlanma, yapay zeka sunucularında kullanılan çipler sayesinde destekleniyor. Ancak, akıllı telefonlar ve PC'lerde kullanılan geleneksel çiplere olan talebin toparlanması yavaşlıyor.

SAMSUNG'UN DAHA KÜÇÜK AMA ÖNEMLİ RAKİPLERİ VAR

Güney Koreli şirket, Nvidia için yüksek kaliteli yapay zeka çipleri tedarik etme yarışında, daha küçük rakipleri olan SK Hynix ve Micron ile rekabet ederken, aynı zamanda ham madde çiplerinde artan Çinli rakiplerle de karşı karşıya kalıyor.

Samsung'un temel çip bölümünün, geçen yıla göre 5.5 trilyon won işletme karı elde etmesi bekleniyor. Ancak bu, önceki çeyreğe göre yüzde 15 düşüş demek.

Macquarie Equity Research'ten analist Daniel Kim, "Samsung, DRAM pazarında bir numaralı DRAM tedarikçisi unvanını kaybetme riskiyle karşı karşıya" diyerek, bilgisayarlar ve akıllı telefonlarda yaygın olarak kullanılan dinamik rastgele erişim bellek (DRAM) çiplerine atıfta bulundu.

Kim, "Bu durum, geleneksel DRAM arz fazlasının Samsung'u SK Hynix'ten çok daha fazla etkileyeceği anlamına geliyor" dedi.

Samsung 11 Ekim'de ön verileri, ay sonunda ise nihai verileri açıklayacak.

Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye Gazze'den elini hiç çekmedi! 1 yılda dev yardım
Onaylama kararı aldı: Almanya’dan Türkiye’ye 336 milyon avroluk silah!