Google'dan devrim: Golf topu büyüklüğünde! 4 tondan fazla enerji üretecek...

Google, dünyada ilk kez minyatür nükleer reaktörler kullanarak yapay zekasına güç sağlamak için anlaşma imzaladı. Çakıl taşlarının 4 ton kömürle aynı miktarda enerji üretebildiğini ve bunu hiç karbon salmadan yaptığını söylüyor

GİRİŞ 17.10.2024 09:58 GÜNCELLEME 17.10.2024 10:20
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Google, dünyada ilk kez minyatür nükleer reaktörler kullanarak yapay zekasına güç sağlamak için anlaşma imzaladı.

Teknoloji devi, temiz enerji teknolojisini 2030'a kadar hayata geçirme umuduyla Kaliforniya merkezli girişim Kairos Power'la anlaşma yaptı.

Google anlaşmayı duyuran blog yazısında, "Yeni nesil gelişmiş nükleer reaktörler, basitleştirilmiş tasarımları ve sağlam, doğal güvenlikleri sayesinde nükleer yayılımı hızlandırmaya yeni bir yol sunuyor" dedi.

Daha küçük boyut ve modüler tasarım, inşaat zaman çizelgelerini kısaltabilir, daha fazla yerde konuşlandırmaya imkan sunabilir ve nihai proje teslimatını daha öngörülebilir hale getirebilir.

Kairos Power'ın teknolojisi, bir buhar türbininden güç üretmek için erimiş tuz soğutma sistemiyle birlikte seramik, golf topu büyüklüğünde bir yakıt kullanarak çalışıyor.

Firma, çakıl taşlarının her birinin 4 ton kömürle aynı miktarda enerji üretebildiğini ve bunu karbon salmadan yaptığını iddia ediyor.

4 TON KÖMÜRDEN DAHA FAZLA ENERJİ ÜRETECEK

4 ton kömürü elinizde nasıl tutarsınız? Yerine tek bir TRISO yakıt taşı koyarak. Kairos Power'ın florür tuz soğutmalı yüksek ısılı reaktöründeki (KP-FHR) golf topu büyüklüğündeki her taş, 4 ton kömür yakmaktan daha fazla enerji üretecek, hem de karbondioksit salımı olmadan.



Elektrik tüketiminin büyük kısmı dünyanın dört bir yanındaki dev veri merkezlerinden kaynaklanan Google, tüm elektriğini temiz enerji kaynaklarından elde etme taahhüdünde bulunuyor.

Firmaların yoğun enerji tüketen yapay zeka sistemlerine giderek daha fazla bel bağlaması nedeniyle ABD veri merkezlerinin elektrik kullanımının bugünle 2030 arasında üç katına çıkması bekleniyor.

Kairos Power, Tennessee'de örnek bir reaktör inşa etmeyi planlıyor ancak Google'la yapılan 500 megavatlık anlaşma, 2020'lerin sonuna kadar ihtiyaç duyulacağı tahmin edilen 47 gigavatlık yeni üretim kapasitesinin yalnızca küçük bir kısmını oluşturuyor.

Hem Google hem de Kairos Power, teknolojinin ticari olarak kullanılabilir hale gelmesinden önce bir anlaşma yapılmasının, gelişimini hızlandırmaya ve temiz enerji teknolojisini ölçeklendirmeye yardımcı olacağını iddia ediyor.

Kairos Power'ın iş geliştirme ve finans başkan yardımcısı Jeff Olson, "Birden fazla dağıtım için anlaşma yapmak, çok ihtiyaç duyulan enerji üretimi ve kapasitesini sağlarken elektrik şebekelerini karbonsuzlaştırmada kritik olan bir çözümün teknik ve pazar uygulanabilirliğini göstererek gelişmiş nükleer enerjinin ticarileştirilmesini hızlandırmak adına önemli" dedi.

Google'dan gelen bu erken taahhüt, Kairos Power'ın yinelemeli geliştirme yaklaşımımıza ve ticari üretim ölçeğini büyütmeye yönelik devam eden yatırımını güçlendiren güçlü bir müşteri talebi sinyali sağlıyor.

KAYNAK: INDEPENDENT | HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 11
  • Okur 3 ay önce Şikayet Et
    Telefonlara da koysun gogle şarj cihazları çöp olsun. Sonra bi gün biri düğmeye bassın tüm insanlık patlasın.
    Cevapla
  • bülent duman 3 ay önce Şikayet Et
    çok güzel evet çok büyük yatırımlar yerine ufak yatırımlar daha faydalı ve tasarrufluı
    Cevapla
  • öneri 3 ay önce Şikayet Et
    bu firmalarla toryumla nükleer santral yapılıp yapılamayacağı görüşülebilir. rus paki fizikçilerle de görüşülebilir
    Cevapla
  • Nizamettin GÖK 3 ay önce Şikayet Et
    Enerji üretim sitemlerine olan ihtiyaç sadece yapay zeka için değil. Metaverse evreni içinde gerekli. Yüksek işlem gücüne ihtiyaç duyulan sanal ikiz evren tasarımında kilometre taşı grafik işlem kapasitesinin artması ve bunların ihtiyaç duyacağı enerjinin üretilmesi hem de ucuz maliyetlere sahip olunabilmesi maliyet etkin sistemleri mümkün kılacaktır.
    Cevapla
  • Nokta 3 ay önce Şikayet Et
    Bizdeki nükleer karşıtı sözde çevreciler duymasınlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kartalkaya'daki yangın faciasının gazete manşetleri
Başkan Erdoğan son dakika duyurdu: 1 günlük milli yas ilan edildi