NASA, bu sorunu çözenlere 3 milyon dolar verecek! Başvurular 25 Kasım'da başlıyor...

NASA, gelecekteki astronotların Dünya'nın doğal uydusuna getirdikleri malzemeleri daha verimli kullanmalarına yardımcı olacak bir çözüm bulanlara 3 milyon dolarlık ödüller sunuyor.

GİRİŞ 23.11.2024 17:17 GÜNCELLEME 23.11.2024 17:17
Bu Habere 21 Yorum Yapılmış

Bilim insanları, Ay'a sadece bir kilo malzeme götürüp geri getirmenin şu anki maliyetinin yaklaşık 100.000 dolar olduğunu tahmin ediyor.

Şimdi NASA, gelecekteki astronotların Dünya'nın doğal uydusuna getirdikleri malzemeyi daha verimli bir şekilde yeniden kullanmalarına yardımcı olacak kitle kaynaklı çözümler arıyor ve yeni 'LunaRecycle Challenge' aracılığıyla 3 milyon dolar nakit ödül sunuyor.

ABD uzay ajansı yarışmayı tanıtan bir videoda 'Astronotların yanlarında getirdikleri her şeyden, hatta çöplerinden bile en iyi şekilde yararlanmaları gerekecek' dedi.

NASA, gelecekteki astronotların Dünya'nın doğal uydusuna getirdikleri kritik katı maddeleri daha verimli bir şekilde yeniden kullanmalarına yardımcı olacak kitle kaynaklı çözümler arıyor - bu yeni 'LunaRecycle Challenge' aracılığıyla 3 milyon dolar nakit ödül sunuyor

YARIŞMA İKİ AŞAMADAN OLUŞUYOR!

Ajans, LunaRecycle'ın odak noktasının 'gaz olmayan, biyolojik olmayan ve metabolik olmayan' katı atıklar olacağını belirtti: 'ambalaj, kumaş ve yapısal elemanlar gibi şeyler' Nihai hedef, bu çöpleri 'gezegen dışı bilim ve keşfi' destekleyen 'kullanılabilir ürünlere' dönüştürmek için yenilikçi ve hiper verimli yeni yollar hayal etmektir.

Yarışmanın 1. Aşaması 1 milyon dolarlık bir ödül cüzdanı taşıyacak ve yenilikçilerin iki farklı kulvarda rekabet etmesine izin verecek. Bir 'Dijital İkiz' parkuru, yarışmacıların teknolojilerinin gerçek dünya verilerini içeren sanal simülasyonlarını kabul edecek ve bir 'Prototip Oluşturma' parkuru, geri dönüşüm icatlarının ayrıntılı tasarımlarını geliştiren ekipleri alacaktır.

NASA, 2. Aşamanın '1. Aşamada umut verici başvuruların ortaya çıkmasına bağlı' olacağını, ancak aynı zamanda 2 milyon dolarlık potansiyel kazancı da beraberinde getireceğini söyledi.

Yarışmanın SSS'sine göre "Tüm ticari sırlar, telif hakları, patent hakları ve yazılım hakları her bir Takımda kalacaktır." Bununla birlikte NASA, bu hafif, düşük enerjili, ay atığı geri dönüşüm teknolojisinin geliştirilmesinin, uzay gemisi Dünya'da yaşayan ve çalışan insanlara da hızlı bir şekilde fayda sağlayabileceği umudunu taşımaktadır. NASA, YouTube'da "NASA ayda ve çevresinde bir insan varlığı kurmaya hazırlanırken," "azalt, yeniden kullan, geri dönüştür" sadece Dünya'da değil evrensel bir model haline gelecektir.

Mars'ın şimdiye kadar çekilmiş en net görüntüsü...

MARS'A DAHA UCUZ YOLCULUKLAR YAPILABİLİR

Eğer başarılı olursa, bu geri dönüşüm teknikleri uzay kaşiflerinin Mars'a daha ucuz ve kaynakları daha verimli kullanan yolculuklar yapmasını da kolaylaştıracaktır. Virginia Commonwealth Üniversitesi'nde (VCU) makine ve nükleer mühendislik doçenti olan Dr. İbrahim Güven, Kızıl Gezegen'e mal göndermenin maliyetinin Ay'a göndermekten çok daha pahalı olduğunu belirtmiştir. Dr. Güven'in 2022 tahminlerine göre bir kiloyu Mars'a gönderip geri almanın maliyeti yaklaşık 1 milyon dolardır.

 NASA'nın Federal Sicil'de yayınladığı ilana göre, Yarışmanın 1. Aşamasında toplam 16 yarışmacı nakit ödül kazanabilir.

BAŞVURULAR 25 KASIM'DA BAŞLIYOR!

Tasarımcılar, bilim insanları, mühendisler ve yarışmaya katılmak isteyen diğer tüm ABD vatandaşları, LunaRecycle Challenge'ın ana sayfasında 25 Kasım Pazartesi günü Doğu Saatiyle öğleden sonra 1'de başlayacak olan ilk web seminerine kayıt yaptırmaya teşvik ediliyor. Web semineri, gerçek dünyada eş zamanlı olarak toplanan verilerle birlikte çalışan benzersiz simülasyonlar olan 'dijital ikizler' hakkında özel olan şeylere odaklanacak.

NASA, "Dijital ikizlerin önemine değineceğiz, pratik vaka çalışmalarını sergileyeceğiz ve bu modelleri geliştirmeye yönelik araçları ve en iyi uygulamaları tartışacağız" dedi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 21
  • mehdi 1 ay önce Şikayet Et
    aya marsa 1 kiloyu tek bir ip çek teleferik gibi 5 kilo 5kilo gönder
    Cevapla
  • dünya 1 ay önce Şikayet Et
    Ne marsı arkadaş Hangi yakıtla gidecen oraya Nasa hikayeleri bitmiyor Sen daha dünyada tek depo gezemiyorsun İlla bir yerde inip yakıt alman gerek Bu arada kubbeyi hangi ara deldiniz de uzaya gidiyorsunuz
    Cevapla
  • Özcan tekin 1 ay önce Şikayet Et
    Bana kalırsa oradan getirilen topraklar bizim bölgemizde yani İstanbul olsun Türkiye'nin her yerinde birer toprakla hammalayıp oradaki toprakla burada karışımını birbirine katmasıdır ve oradaki enerjiyi dünyada da ilerlemesine neden olabilir yani bunun düşüncesindeyim
    Cevapla
  • Hasan Alınç 1 ay önce Şikayet Et
    Zemindeki toprak normal bir toprakmı veya çöldeki kuru toprakmı yada kurumuş ve çatlamış bir bataklık şeklindemi herşey topraktan başladı orda da topraktan başlar her gezegende yaşamın yeniden kurulması gerekiyorsa bir gezegenin tek çöpü dahi diğer gezegene uyum sağlamıyorsa hani sadece çöp oluyorsa sıfırdan başlamak her zaman sonuç verir.
    Cevapla
  • Rakıp Dede 1 ay önce Şikayet Et
    Aynı problem ile karşılaşıldı.ve problemler aynı çok eski bir çözüm yolu ile çözülür fikri ile düşünülüyor . çok yanlış çok. İnsansı robotlar düşünsün,bence.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika! Donald Trump: Cumhurbaşkanı Erdoğan saygı duyduğum biri
Fırsatçılara darbe vuracak çağrı! Fahiş fiyatlar boykotla önlenebilir mi?