TUSAŞ'tan anlam dolu KAAN paylaşımı! 'Bir milletin hayallerinin ateşidir!'

TÜRK Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından milli muharip uçak KAAN'ın yeni fotoğrafları paylaşıldı. Paylaşımda, 'Bir milletin hayallerinin ateşidir' notu ile KAAN'ın 'Afterburner' sistemine ilişkin detaylar yer aldı.

GİRİŞ 06.12.2024 15:57 GÜNCELLEME 06.12.2024 17:29
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

TUSAŞ'ın, Türkiye'nin milli muharip uçağı KAAN'ın seri üretimine ilişkin çalışmaları devam ediyor. Bugüne kadar fırlatma koltuğu testleri, tam boy statik testi, kontrol yüzeylerinin atalet ve statik testleri, iniş takımı düşürme testleri, sistem entegrasyon laboratuvarında aviyonik sistem testleri ve yakıt testlerinin ardından motor çalıştırma testleri de gerçekleştirildi.

TUSAŞ'ın sosyal medya hesabından KAAN'ın yeni fotoğrafları paylaşıldı. 'Afterburner' (jet uçaklarında kalkışta ve tırmanışta ivmelenmeyi artırmak ya da ses hızını aşmak amacıyla kullanılan itiş sistemi) detayına yer verilen paylaşımda, "Gecenin karanlığını aydınlatan bu güç sadece bir uçağın değil, bir milletin hayallerinin ateşidir" ifadelerine yer verildi. 

KAAN HANGİ ÖZELLİKLERE SAHİP?

MMU KAAN projesi, önemli boyut ve performans özellikleriyle dikkat çekmektedir. Uzunluğu 21 metre (69 ft), yüksekliği 6 metre (20 ft) ve kanat açıklığı 14 metre (46 ft) olan bu hava aracı, iki adet General Electric F110-GE-129 artyakıcı turbofan motorla donatılmıştır. Bu motorlar, artyakıcı olmadan 17.155 pound-kuvvet (76 kN) ve artyakıcı ile 29.400 pound-kuvvet (131 kN) itki gücü sağlar. Bu motorlar halihazırda F-16’larda kullanılmaktadır. Motorun uçağa entegresinde gerekli olan yedi metre uzunluğundaki bir güçlendirilmiş titanyum parçasının üretiminde üç boyutlu titanyum yazıcı teknolojisi kullanılacaktır.

KAAN Projesi, Türkiye’yi savaş uçağı üretebilen ülkeler arasında üst sıralara taşırken aynı zamanda bu alanda destekleyeceği yan sanayiyle de ülkeye ekonomik katma değer ve önemli ticari avantajlar sağlayacak. Bazı teknik detayları paylaşmak gerekirse;

MMU KAAN’ın proje başlangıcında çalışan personel sayısı yaklaşık 27 kişiydi. Şu anda projede tam zamanlı olarak bin 832 kişi çalışıyor.

Alt Sistem tedariki ve hizmet alımında, “ASELSAN, TÜBİTAK BİLGEM, TÜBİTAK MAM, TÜBİTAK SAGE, ROKETSAN, MASTER DEFENCE, PAVOTEK, ASPİLSAN, TASECS, UDEA, TAAC, STG, TrMOTOR, VOLT, VOLO, ANDAR, EMGE, ANOVA, HAVELSAN, STM” kuruluşları başta olmak üzere toplamda yirminin üstünde Türk firması görev almaktadır.

Üretimde TUSAŞ dışında 100’ün üzerinde Türk yardımcı sanayi firması görev alıyor.

KAYNAK: DHA
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 42
  • Misafir 5 gün önce Şikayet Et
    uğur yok 150nsene sonra:)
    Cevapla
  • cengiz han 5 gün önce Şikayet Et
    Chpkk iktidar olursami
    Cevapla
  • Uğur 5 gün önce Şikayet Et
    25-30 yıl sonra kaan filosu hazır olur
    Cevapla
  • Misafir 5 gün önce Şikayet Et
    allah yolunuzu acik eylesin amin
    Cevapla
  • Misafir 5 gün önce Şikayet Et
    Allahına kurban doğru söyledin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
NATO'nun en güçlü hava kuvvetine sahip ülkesi açıklandı! Türkiye kaçıncı sırada?
2025'te 45 gün tatil yapılabilir...