70 milyar dolarlık dev proje! Yeni bir Çin Seddi yapacaklar...
Potansiyel olarak dünyanın en büyük altyapı projesi olan Çin'in Güney-Kuzey Su Transferi projesi, 2 bin 700 mil uzunluğunda ve 70 milyar dolara mal olacağı düşünülüyor.
Çin, tarih boyunca artan ihtiyaçlarını karşılamak için coğrafyasını yeniden şekillendirdi. Şimdi de, belki de şimdiye kadarki en büyük altyapı projesi olan Güney-Kuzey Su Transferi Projesi'ni hayata geçiriyor.
Bu iddialı girişim, dünyanın en büyük ülkelerinden birinde 2.700 mil boyunca her yıl milyarlarca metreküp suyu yeniden dağıtmayı amaçlıyor. Bu devasa projenin motivasyonlarını ve sonuçlarını anlamak için Interesting Engineering, aralarında ABD Barış Enstitüsü Çin Kıdemli Uzmanı Carla Freeman ve ETH Zürih'ten küresel su tüketimi etki uzmanı Profesör Stephan Pfister'in de bulunduğu uzmanlarla konuştu.
PROJENİN OLUŞUMU VE KAPSAMI
Çin, dünya nüfusunun %20'sine sahip olmasına rağmen su kaynaklarının sadece altıda birine sahiptir.
Endüstriyel ve tarımsal açıdan önemli kuzey bölgelerindeki kurak koşullar ile güneydeki seller arasındaki eşitsizliğin farkına varan Mao Zedong tarafından suyun yeniden dağıtılması kavramı ilk kez 1952 yılında ortaya atılmıştır. Bu da iddialı Güney-Kuzey Su Transferi Projesi'ne yol açtı.
2050 YILINDA TAMAMLANMASI BEKLENİYOR
2002 yılında başlatılan ve 2050 yılında tamamlanması planlanan bu proje, Çin'in en kapsamlı su kaynakları yönetimi çabalarından biridir. Yangtze Nehri üzerindeki Three Gorges Barajı gibi Çin'in hızla artan nüfusunun ve ekonomisinin ihtiyaçlarının karşılanmasına önemli ölçüde katkıda bulunan diğer önemli girişimlerle birlikte faaliyet göstermektedir.
Bununla birlikte, su zengini güneyi kurak kuzeye bağlayarak gelecek için su kaynaklarını güvence altına almak üzere tasarlanan transfer projesi, ölçeği ve kapsamı bakımından benzersizdir.
ÇİN'İN BÜYÜK PROJESİNİN KİLİT ROTALARI
Güney-Kuzey Su Transferi Projesi, Çin'in su kaynaklarını etkin bir şekilde yönetmek için her biri farklı coğrafi ve lojistik zorlukları ele alan üç ana ayaktan oluşmaktadır.
Çin'in kişi başına düşen su kaynakları küresel ortalamanın önemli ölçüde altındadır ve ülke genelinde dengesiz dağılmıştır. Yangtze Nehri Havzası sık sık sel baskınlarına maruz kalırken, kuzey bölgeleri ekonomik kalkınmayı engelleyen ciddi su kıtlıklarıyla karşı karşıyadır.
Su kaynakları yönetiminin ulusal refah için kritik öneminin farkında olan Çin hükümeti, 1949'dan sonra ülke çapında kapsamlı su koruma projeleri başlatmıştır. Bu çabaların en önemli örneklerinden biri olan Güneyden Kuzeye Su Yönlendirme Projesi 1950'lerde tasarlanmış ve orta ve doğu güzergahlarının ilk aşamaları 2014'ün sonlarında faaliyete geçmiştir.
PROJE ÇİN'İN DÖRT BÜYÜK NEHİR HAVZASI BOYUNCA UZANIYOR
Üç güzergahlı olarak tasarlanan proje, Çin'in dört büyük nehir havzası boyunca uzanıyor: Yangtze, Huaihe, Sarı ve Haihe. Doğu güzergahı, doğu Çin'in Jiangsu Eyaletindeki Yangzhou şehrinden başlayarak eski kanallardan yararlanıyor ve suyu kaldırmak için 13 pompa istasyonu kullanıyor.
Öte yandan, orta güzergah, esas olarak orta Çin'in Hubei Eyaletinde bulunan Danjiangkou Rezervuarından Henan, Hebei, Pekin ve Tianjin gibi bölgelere su taşımak için yerçekimine dayanıyor. Rezervuar, Yangtze Nehri'nin bir kolu olan Hanjiang Nehri üzerinde yer almaktadır.
Su Kaynakları Bakanlığı'nın verilerine göre, geçtiğimiz on yıl boyunca proje 76,7 milyar metreküpten fazla suyu ülkenin kuzey bölgelerine yönlendirdi ve 45 şehirde 185 milyon kişiye fayda sağladı. Ayrıca, batı Hubei'de 55,16 milyar yuan (yaklaşık 7,67 milyar ABD doları) yatırımla yeni başlatılan bir proje, Üç Boğaz Rezervuarını Hanjiang Nehri ile birleştirmeyi amaçlıyor. Bu projenin 2031 yılına kadar orta güzergahın yıllık su transfer kapasitesini mevcut 9.5 milyar metreküpten 11.5 milyar metreküpe çıkarması bekleniyor.
-
Mehmet Ali Ilgazli 3 gün önce Şikayet EtBir Dağın Arkasına şu aktarmak için İlla tunel gerekmez; İlkokulda varilden kovaya Hortumla nasıl Su aktarıldığını hatirlayınBeğen
-
Nahit sazoglu 4 gün önce Şikayet EtÜlkemizde ekonomik gelişmeler ancak demiryollarıyla olacaktır petrol şirketleri otomotiv şirketleri otobüs şirketleri lastik şirketleri cumhuriyet kurulduğundan bugüne kadar demiryollarini engellemişlerdir her ilimize hızli tren yapmaliyiz yük ve yolcu taşımacılığında acilen demiryollarına geçmeliyiz demiryolları toptan tüfekten daha mühim bir emniyet silahıdırBeğen Toplam 2 beğeni
-
samimi 4 gün önce Şikayet Etimamoglunun projesi buBeğen Toplam 5 beğeni
-
Molla Kasım 4 gün önce Şikayet EtFırat ve dicledi fazla sular , iç anadoluya getirilebilir.Beğen Toplam 7 beğeni
-
Mizah 4 gün önce Şikayet EtBize Toros dağlarının denize bakan kısmında suyu toplayıp Anadolu'nun içlerine akıtacak bir tünel sistemi lazım. Dağların deniz tarafını yatay olarak su yolu açıp belirli bir alanda toplayıp dağın içinden bir tünel ile öbür tarafına akıtmak lazım. Hem güneyde hem kuzeyde yapılabilir. Zigana'dan geçenler bilir. Bir tarafı yemyeşil bir tarafı kupkuru.Beğen Toplam 9 beğeni
-
Kamil 4 gün önce Şikayet EtJeotermal sondajlar yapılarak suyu içmeye elverişli olmasa bile en azından domates serası ısıtmak için kullanılabilir . Amasya'da jeotermal suyu ile büyük ve modern domates seracılığı yapılıyor . Anadolu fay hatları ile dolu , pek çok yerde jeotermal sondaj yapılabilir . İklimi müsait olmayan yerde pek çok sera bitkisi yetişebilir .Beğen
-
Kamil 4 gün önce Şikayet EtHaklısınız , Aynı projeyi bende düşündüm , Barajlar zaten debi enerjisinden faydalanmak için yüksek rakımlara inşa ediliyor . Temiz su boş yere denize tahliye edileceği yere Toros ve Karadeniz dağları arkası iç kesim orta rakım ovalar sulanabilir .Beğen Toplam 2 beğeni