Sitelerde büyük tehlike: Elektrikli otomobil sahipleri dikkat!
Elektrikli otomobillerin altyapısı uygun olmayan prizlerde şarj edilmesi, bir taraftan yangın riskine neden olurken diğer taraftan ortak alanlardaki elektrik faturalarının site sakinleri tarafından ödenmesine yol açıyor.
Elektrikli otomobillerin şarj sorunu git gide büyüyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı şarj ünitesi kurulumunu diğer bağımsız bölümler ile ortak alanları etkilememesi şartına bağlamıştı.
Türkiye gazetesinin haberine göre; bakanlık otoparklara kablo çekmenin aykırılık olduğuna dikkat çekerek, “Birçok sitenin elektrik sayaçları konut katlarında bulunuyor, buradan veya elektrik sayacından otoparklara kablo çekmek bakanlığın belirlediği şarta açıkça aykırılık teşkil ediyor.
Kabloların geçmesi için bazı yerlerde perde betonların delinmesi bile söz konusu oluyor. Böyle bir işlem binalarımızı deprem açısından riskli duruma getireceği gibi ciddi bir görüntü kirliliği de oluşturuyor.” açıklamasında bulundu.
TRAFOLAR YETERLİ DEĞİL
Şarj altyapısı olmayan sitelerde trafoların gücünün yetersiz kalacağını ve trafoların hepsine güç artırımı yapılması gerektiğini belirten uzmanlar, bu durumun elektrik tesisatında değişikliğe neden olmasının da yine Bakanlık talimatına aykırılık bir durum olduğunu dile getiriyor.
Fazlasıyla masraflı bu işlemlerin masrafının, Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre faydalananlar tarafından karşılanması gerektiğini söyleyen uzmanlar “Bunu tespit ve masrafını tahsil etmek oldukça zor olacaktır. Ayrıca siteye sonradan taşınanların da bundan yararlanmak istemesi durumunda sorun daha da büyüyecektir.” ifadelerini kullandı.
YANGIN TEHLİKESİ BULUNUYOR
Uzmanlar hâlâ otopark ve binalarda kaçak şarj kullanımı yapıldığına vurgu yaparak “Binalarda yangın tehlikesi ciddi boyutta. Elektrikli bir aracın söndürülmesi kolay olmuyor. Ayrıca kapalı otoparklarda yangının tüm araçlara sıçrama riski var.
Öte yandan bazı sitelerde ortak alandan şarj kullanımı var. Bu da bina veya sitenin ortak giderlerine yansıyor. Bu durumda kat maliklerinin dava açma hakkı var, ancak ne yazık ki davaların sonuçlanması uzun sürüyor.” açıklamasını yaptı.
-
Muhammet Ali Okul 1 gün önce Şikayet EtBuna düz ovada yolunu şaşırmak denir.Beğen
-
Zonguldaklı 1 gün önce Şikayet EtŞarzları kim ortak kullanımdan eder ki. Elektrikli araç sahipleri hırsız mı? Ayrıca yananlara iyi bakın, Tesisat Değil Araçlar. (Mrcd.) Adam 2 milyona araç alıp 10 bin TL kablo parasından mı kaçar.Beğen
-
Misafir1 1 gün önce Şikayet EtApartmanda oturuyorsan elektrikli arac almanin pek esprisi yok zaten. Sarj olayi problem. Mustakil ev daha uygun. Yalniz devletin gecirdigi kanun ile 1000 tl uzeri faturalara ek vergi geldi. Artik mustakil icinde manasi kalmadi gibi. Mustakil evi olanlar icin tavana gunes enerjisi kurmak tek cozum kaldi.Beğen
-
Yolcu 1 gün önce Şikayet EtBu iş artık kaçınılmaz olma yoluna girdi bunun mevzuatla düzenlenmesi elektrik dağıtım şirketlerinin bu ili yapması ve aynı istasyonlarda olduğu gibi site veya apartman sakinlerine yansıtılmadan yapılmalıdır her kat sakini için hat çekilmesi bina elektriğinin alındığı trafoya ve iletim hattına ilave yük getireceğinden telafisi mümkün olmayan sorunlara ve kayıplara sebebiyet verecektirBeğen
-
misafir 1 gün önce Şikayet EtYasaklanmalı yapanlara cşddi ceza gelmeliBeğen