Çamaşır makinesi motorundan yapıldı! Tasarruf üstüne tasarruf sağlayacak...

Gaziantep Teknopark’ta inovasyon çalışmaları sürdüren İsmail Ertuğrul Uyasır ve ekibi, çamaşır makinesi motoru kullanarak 2 dairenin enerji ihtiyacını karşılayacak cihaz geliştirdi. Peki, bu teknoloji nasıl çalışıyor?

GİRİŞ 23.03.2025 20:24 GÜNCELLEME 23.03.2025 20:24
Bu Habere 95 Yorum Yapılmış

İsmail Ertuğrul Uyasır, aralarında mühendislerin de bulunduğu bir grup arkadaşıyla 2018'de şirket kurup, Gaziantep Üniversitesi Teknopark'ta enerji, havacılık, hava araçları teknolojisi üzerine çalışmalar yapmaya başladı. Uyasır başkanlığındaki ekip, enerjiyle ilgili çalışmalara yoğunlaşarak, tasarruf ve güç yükseltme çalışmalarına yöneldi. Projenin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan onay almasının ardından 1 yıl çalışan ekip, çamaşır makinesi motoru kullanarak şebekeden aldıkları enerjiyi 12 katına çıkardı. 

İsmail Ertuğrul Uyasır ve ekibinin yaptığı bu cihaz, 2 dairenin enerji ihtiyacını karşılayabiliyor. Cihazın dünyada tek olduğunu ifade eden Uyasır, ev elektriğinde yüzde 90’a varan tasarruf elde edebileceklerini ve cihazın Rize’de hidroelektrik santraline kurulacağını söyledi.

‘2 BÜYÜK DAİRENİN TÜM ENERJİ İHTİYACI KARŞILANIR’

Cihazın yerli ve milli olduğuna dikkat çeken İsmail Ertuğrul Uyasır, “Bu cihaz şebekeden 400 vat bir güç çekiyor, 10 kilovata kadar bir güç veriyor. Bu da kendi alanında dünyada tek, uzun uğraşlar sonucunda meydana gelen bir cihaz oldu. Özel bir alternatörümüz var. Bizim kendi yaptığımız bir alternatör. Alternatörün ihtiyacı olan torku biz belirli ağırlık döngüleri ile sağlıyoruz.

Bunu şöyle anlatabilirim, bir çamaşır makinesi motorundan 2 daireyi aydınlatacak ve tüm enerji ihtiyacını karşılayacak enerji üretecek bir cihaz yaptık. Yani bir çamaşır makinesi motorunun döngüsü ile sağladığımız enerji ile 3+1 olan, geniş 2 dairenin tüm enerji ihtiyacını karşılayacak, gelen enerjiyi 3-4 ampere kadar çıkarabilecek bir cihaz yapmış olduk.

Tüm testleri bitirildi ve bakanlık dahil gerekli her yerden onaylarını aldık. Bir ev normalde 5 kilovata kadar bir güç tüketiyor. Aylık elektrik faturası 900 TL kadar olur. Bizim cihazı araya koyduklarında aylık fatura 100-120 TL arasında gelecektir. Neredeyse yüzde 90 bir tasarruf sağlanmış olur” dedi.

Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Muhabiri
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

İstanbul'da yaşayan Ekrem Öztürk, 2021 yılında Medya ve İletişim bölümünden mezun oldu. Uzun süre kendi alanında metin yazarlığı yapan Öztürk, şu an Haber7.com'da "Muhabir - Editör" olarak görev yapmaktadır. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmakta ve bu değerleri meslek hayatında da ön planda tutmaktadır.
YORUMLAR 95
  • İhsan gündüz 2 hafta önce Şikayet Et
    Allah razı olsun teşekkürler icatlara.her yeni icat eskiden daha iyi olabilir.İcat in doğru olup olmadığı deneme ile anlaşılır.
    Cevapla
  • Tahsin 2 hafta önce Şikayet Et
    Çok gülünç Allah'ın fiziksel kurallarına tamamen aykırı. Profesörlerin tesbit ettiği enerjinin korunumu kanununa aykırı.
    Cevapla
  • Ramazan başka 2 hafta önce Şikayet Et
    Devlet pahalıya elektrik satarken neden bindiği dalı kessin
    Cevapla
  • yazık 2 hafta önce Şikayet Et
    bu ülkede icat ve fikirlerin hiç bi önemi yok, bi gayretle yapılıypr fakat hak ettiği değeri göremiyor çoğu
    Cevapla
  • Guest 2 hafta önce Şikayet Et
    Termodinamiğin 1. Yasası çöp oldu o zaman (!)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Önerge kabul edildi! TBMM'de zirai don komisyonu kuruldu
YÖK'ten dev hamle! Beklenen program 80 üniversitede açılıyor