Samsung ailesinden 1,2 milyar dolarlık satış: Miras vergisi faturası ağır geldi

Jay Y. Lee’nin annesi ve kız kardeşleri, milyarlarca dolarlık miras vergisini ödeyebilmek için Samsung hissesi satıyor.

Samsung ailesinden 1,2 milyar dolarlık satış: Miras vergisi faturası ağır geldi
Samsung ailesinden 1,2 milyar dolarlık satış: Miras vergisi faturası ağır geldi
GİRİŞ 19.10.2025 16:30 GÜNCELLEME 19.10.2025 16:30

Samsung’un üst düzey aile üyeleri, tarihin en yüksek miras vergilerinden biriyle karşı karşıya. Şirketin Başkanı Jay Y. Lee’nin annesi Hong Ra-hee ile kız kardeşleri Lee Boo-jin ve Lee Seo-hyun, toplam 1,73 trilyon won, yani yaklaşık 1,22 milyar dolar değerinde hisse satışına hazırlanıyor.

AMAÇ: MİRAS VERGİSİ VE KREDİ BORÇLARINI KAPATMAK
Kore Borsası’na yapılan açıklamaya göre, satışın nedeni vergi ve kredi borçlarının ödenmesi. Satışa konu olan 17,7 milyon adet hisse, Samsung Electronics’in yaklaşık yüzde 0,3’üne denk geliyor.

Uzmanlara göre bu adım, 2020’de hayatını kaybeden efsanevi başkan Lee Kun-hee’nin mirası sonrası ailenin ödemek zorunda kaldığı 12 trilyon wonluk vergi yükünü hafifletme çabasının bir parçası.

SATIŞ, 2026’YA KADAR TAMAMLANACAK
Satış süreci, Shinhan Bank aracılığıyla bir güven sözleşmesi kapsamında yürütülecek. Ailenin hisse satışının Nisan 2026’ya kadar tamamlanması bekleniyor.

HİSSELER 100 BİN WON SINIRINA YAKLAŞTI
Samsung Electronics hisseleri, Tesla ile yapılan çip tedarik anlaşması sonrası temmuzdan bu yana yüzde 48 değer kazandı.

Şirketin ayrıca OpenAI ve Nvidia gibi devlerle de yeni anlaşmalar imzalaması, yatırımcıların beklentilerini iyice artırdı.

Cuma günü yüzde 0,2 yükselişle 97 bin 900 won seviyesine çıkan hisse, yıl başından bu yana toplamda yüzde 84 artış kaydetti.

“ZAMANLAMA HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI”
Leaders Index Başkanı Park Ju-gun’a göre, satışın zamanlaması küçük yatırımcıları olumsuz etkileyebilir:

“Samsung’un geçen yıl duyurduğu 10 trilyon wonluk hisse geri alım programı, aslında hem hisse değerini koruma hem de miras vergisi için fon oluşturma amacı taşıyordu. Ancak fiyatın 100 bin won sınırına dayandığı böyle bir dönemde satış yapmak, yatırımcı moralini zedeleyebilir,” diyor Park.

“ULUSAL HİSSE”Yİ MİLYONLAR İZLİYOR
Güney Kore’de yaklaşık 5 milyon bireysel yatırımcı, Samsung Electronics hisselerine sahip. Uzmanlara göre, Samsung hissesi ülkede adeta “ulusal hisse” olarak görülüyor.

 

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi’nde yüksek lisans Eğitimini tamamladı. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlendi. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü olarak katılan Öner, şu anda Haber7.com'da Yayın Koordinatörü olarak görev yapmaktadır. Evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İran'ı karıştıran düğün! Görüntüler bir anda gündem oldu! Hamaney'in en yakını...
Dünyanın en çok kazanan futbolcuları belli oldu! 200 milyonluk yıldız hayrete düşürdü