Elazığ

"Ağlayan gelin"in iki haftalık görsel şöleni

11:12 18 Nisan 2018
"Ağlayan gelin"in iki haftalık görsel şöleni

BESTAMİ BODRUK - Doğu Anadolu Bölgesi'nde, ilkbaharda özellikle yüksek ve kayalık bölgelerde yetişen ve halk arasında "ağlayan gelin" olarak bilinen ters laleler, çiçek açtı.

Elazığ'ın tarihi Palu ilçesi Bozçanak köyünde yaklaşık bin 800 rakımlı bölgede açan laleler, tabloları aratmayan görüntüler oluşturuyor. Lale türlerinden farklı olarak bir kök üzerinde uzayan başakta 4 çiçek veren "ağlayan gelin" adeta görsel şölen sunuyor.

Halk arasında sevdiğine kavuşamadığı için ağlayan gelini temsil ettiği, Hristiyanlık inancında da Hz. İsa'nın çarmıha gerilişini ve Hz. Meryem'in gözyaşlarını simgelediği ifade edilen ters laleler, eriyen karların ardından baş gösterdi.

Turuncu, kırmızı ve sarı renkteki çiçekleriyle doğayı renklendiren lalelerin yer aldığı yüksek rakımlı mekanlar, fotoğraf tutkunlarının 15 gün süreyle vazgeçilmezi oluyor.

- "Hem doğa hem de tarih ilçesi Palu"

Murat Nehri Havzası'nda yer alan tarihi Palu ilçesi, ilkbaharda rengarenk çiçeklerle süsleniyor. Muhteşem tarihi mekanları ve doğasıyla ziyaretçilerini cezbeden Palu, misafirlerine kısa bir süre de olsa ağlayan gelin şöleni sunuyor.

Palu Belediye Başkanı Mehmet Sait Dağoğlu, AA muhabirine, 7 bin yıllık tarihe sahip olan Palu ilçesinin doğasıyla da görenleri etkilediğini söyledi.

İlkbaharın gelişi ile çeşitli ağaç ve bitki türlerinin yeşermeye başladığını dile getiren Dağoğlu, "Birçok medeniyete ev sahipliği yapan ilçemiz, günümüzde de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor. Mevcut turizm değerlerinin yanı sıra ilkbahar mevsiminde Bozçanak köyü mevkisinde zirvelerde çıkan ters laleler de doğal güzelliklerimize değer katıyor." ifadelerini kullandı.

Dağoğlu, ağlayan gelinlere ulaşımın kolaylaşması ve meraklılarının bölgeyi daha kolay ziyaret edebilmeleri için belediye ve kaymakamlığın ortak çalışma yapacağını kaydetti.

- "Doğa tutkunlarını bekliyoruz"

Bozçanak köyü muhtarı Mehmet Özdemir de ters lalelerin olduğu bölgenin doğa ve fotoğraf tutkunları için cazip bir mekan haline geldiğini belirterek, "Ters lalelerin ömrü en fazla 15 gün. Açtıktan sonra bu güzellik 15 gün sürüyor ve daha sonra solmaya başlıyor." dedi.

Ters lalenin diğer adının da "ağlayan gelin" olduğunu anımsatan Özdemir, "Bu güzelliği görmek isteyenleri bekliyoruz. Bu mevkide yaklaşık 300 dönümlük arazide meşelik ve kayalık alanda ters laleleri görebilirsiniz." diye konuştu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.