Parsel Sorgulama nasıl yapılır? Tapu, ada parsel, pafta sorgulama ekranı...

Arsa alacak veya inşaat yaptıracak kişiler nerede olurlarsa olsunlar, telefonlarından veya bilgisayarlarından parsel konumu, tapu alanı, niteliği ve pafta bilgilerine anında ulaşabiliyorlar. Peki parsel sorgulama nasıl yapılır?

Parsel Sorgulama nasıl yapılır? Tapu, ada parsel, pafta sorgulama ekranı...
Parsel Sorgulama nasıl yapılır? Tapu, ada parsel, pafta sorgulama ekranı...
GİRİŞ 25.01.2023 11:47 GÜNCELLEME 25.01.2023 11:50

Parsel sorgu işlemi e-Devlet uygulaması ya da Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi üzerinden kolayca yapılabiliyor. TKGM Parsel Sorgulama ve Ada Parsel Sorgulama işlemleri, satın alınması düşünülen veya herhangi bir gayrimenkulün yerinin tespit edilmesini sağlayan sistemdir. Bu sayede satın alınacak olan taşınmaz hakkında kolay bir şekilde bilgi sahibi olunabiliyor. 

Ada Parsel Nedir?

Ada, yollarla çevrili olan toprak parçasının imar planına göre şekillenmesi ile meydana gelir. Parsel üzerindeki sokak, meydan ve akarsu gibi doğal yollar adaların sınırının çizilmesinde etkilidir. Kısa tanımıyla doğal engeller (akarsu… vb.) ve yapay engeller (demiryolu, sokak… vb.) ile dört yönden çevrilerek ayrılan parsellerin bir araya gelmesiyle oluşur. Kadastral adalar kamusal doğal-yapay sınırlarla çevrili olduğundan kadastro çalışma alanı ile sınırlıdır.

Pafta Nedir?

Belirli bir ölçekteki büyük haritaların plan ve modeli oluşturulan küçük parçalarına pafta adı verilir. Kısacası paftalar bir araya gelerek büyük haritaları ve modellerini oluşturur. Arazinin harita üzerinde belirli bir ölçekte küçültülerek gösterilmesidir.

E-Devlet Üzerinden Parsel Sorgulama Nasıl Yapılır?

Parsel sorgu işlemi e-Devlet uygulaması ya da Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi üzerinden kolayca yapılabiliyor. E-Devlet ile sorgulama yaparken kimlik doğrulaması yapılması zorunlu. E-Devlet üzerinden yapılan sorgularda parsel numarası bilinmese bile, kişiler üzerine kayıtlı taşınmazların parsel numaralarına erişilebiliyor. 

https://giris.turkiye.gov.tr/Giris adresinden TC kimlik numaranızla ve şifrenizle kimliğinizi doğruladıktan sonra, https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama adresinden parsel bilgilerinize ulaşabilirsiniz. T.C. Kimlik Numarası ile eşleşen taşınmazlar varsa, bilgisini ana ekranda görebilirsiniz. Taşınmaz Listesi tablosunda, il, ilçe, mahalle/köy, taşınmaz tipi, niteliği, ada, parsel ve işlemler olarak listelenen taşınmazlarına ait tüm bilgilere ‘’Detaylar’’ sekmesine tıklayarak ulaşabilir, parsele ait diğer bilgileri ve harita üzerinden uydu görüntüsüne erişebilirsiniz.

Tapu ve Kadastro (Takbis) Parsel Sorgulama İşlemi

Tapu ve Kadastro sisteminin sunduğu uygulamada ise sadece taşınmazın bilgilerinin girilmesi gerekiyor. Her iki uygulama da hızlı ve güvenli bilgi edinme sistemleri olarak kullanıcılara büyük kolaylık sunuyor. TAKBİS sisteminde ise E-Devletten farklı olarak kişiler istedikleri herhangi bir parseli sorgulayabiliyor.

TAKBİS üzerinden tapu parsel sorgulama yapmak için kimlik ve şifre istenmiyor. Uygulama ana sayfasına gitmeden önce kullanım koşullarını kabul etmeniz yeterli. https://parselsorgu.tkgm.gov.tr/ adresinden yapılan işlemler için il, ilçe, mahalle, ada ve parsel bilgilerini girerek tapu parsel detaylarına ulaşabilirsiniz.

Ahmet Işık Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Haber7.com’da mesleki hayatına devam etmektedir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL