Doğada kendiliğinden yetişiyor! Deste fiyatı 300 TL'yi buldu

Doğu Anadolu Bölgesi'nin yüksek rakımlı yaylalarında kendiliğinden yetişen, halk dilinde ışgın veya uçkun olarak bilinen "yayla muzu" tezgâhlarda görüldü.
Doğada kendiliğinden yetişen "yayla muzu" Erzincan’da 100 ila 300 TL arasında satılıyor.
Kent merkezinde seyyar olarak satışa sunan satıcılar, vatandaşların yayla muzuna yoğun ilgi gösterdiklerini belirti.
AMERİKA'YA KADAR GİTTİ
Atlanta Üniversitesi'nin yaptığı araştırmalar sonucunda kanser hastalığının yeni bir ilacı olarak nitelendirilmeye başlanan bitki Amerika’ya kadar yayılmış durumda.
Yöre insanı tarafından kanser hastalığının yanı sıra diğer birçok hastalığın tedavisinde kullanılan ışkın otunun boyu, yaklaşık 40 santim ile 150 santim arasında değişiklik gösteriyor.
BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR
Bol miktarda C vitamini barındıran ışkın, aynı zamanda A, B1, B2, E, ve K vitaminleri bakımından da zengin olup taze tüketildiğinde mide bulantısına ve hazımsızlığa iyi geldiği söyleniyor. Ayrıca grip ve ateşli hastalıklara karşı tedavi edici etkisi olduğu belirtiliyor.
DESTE İLE SATILIYOR
Yaklaşık 15-20 yıldır dağların yüksek kesimlerinde ışkın toplayıp tezgâhında sattığını söyleyen seyyar satıcı İsa Kurt, "Şu anda destesini 100 ila 300 TL'ye satıyoruz. Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre kanser ve diğer birçok hastalığa da iyi geldiğinin bilimsel olarak da kanıtlanması ile beraber talep oldukça artmış durumda. Bununla beraber çoğu müşterimiz gelip alıp batı illerine götürüyor. Çoğu bunu tedavi için kullanmaya başladı. Önümüzdeki günlerde havaların iyice ısınması ile birlikte daha çok getirmeye başlayacağız. Özellikle ışkın köküne olan talep de çok arttı. Fiyat şu anda biraz pahalı. Ama ilerleyen zamanda uygun fiyatlara düşer." şeklinde konuştu.
YORUMLAR
2 Yorum Var