"Sakin şehrin" çiçekçi kadınları
YUNUS OKUR - Erzurum'un "sakin şehir" unvanlı Uzundere ilçesinde üç kadının çiçek yetiştirme eğitimiyle başlayıp, bölgeye çiçek pazarlamaya uzanan başarı öyküsü dikkati çekiyor.
"Çiçekçiliğin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında katıldıkları kursla çiçek yetiştirme eğitimi alan kuzenler Fatma ve Hülya Canbaş ile Ayşe Okur, 2007'de öğrendiklerini hayata geçirmek için harekete geçti.
Kaymakamlıkça kendilerine tahsis edilen alanda sera kurarak çiçek üretimine başlayan kadınlar, kısa sürede bölgeye çiçek pazarlayacak düzeye geldi.
Yılda yaklaşık 450 bin kesme çiçek üreten kadın girişimciler, çiçek üretimini 1 milyona çıkarmayı hedefliyor.
Girişimci kadınlardan Fatma Canbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kuzenleriyle çiçek eğitimini tamamladıktan sonra kaymakamlığın desteğiyle serada çiçek üretimine başladıklarını belirtti.
Projeye başlangıçta sadece eğitim almak için katıldıklarını ama sonrasında işi severek sarıldıklarını ifade eden Canbaş, şöyle konuştu:
"Projeye sadece eğitim amacıyla katılmıştık. Bu işe sarıldık. 2007 yılında 17 bin çiçekle başladık. 2015 yılına kadar kapasitemizi 450 bine çıkardık. Erzurum Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere bütün ilçe belediyelerine kurumlara pazarlıyoruz. Çiçeklerin oluşma süreci 3 ay. Ekiminden satışına kadar 3 aylık bir periyotta yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Çok zevkli ama bir o kadar da zahmetli bir iş. Tohumundan, renklendirmesine ve satışına kadar aşkla yapıyoruz. Erzurum gibi bir yerde doğayla da mücadele ediyoruz. Ne kadar sera içi sıcak da olsa sonuçta Erzurum'da bu işi yapıyoruz. Erzurum iklimiyle mücadele ediyoruz."
- "Yapamazsınız" diyenlere aldırış etmediler
Çiçek üretimine başlamaya karar verdiklerinde çevrelerinden eleştirilere maruz kaldıklarını anlatan Canbaş, yakınlarının ve komşularının kendilerine 'yapamazsınız, başaramazsınız, vazgeçin" dediklerini dile getirdi.
Kuzenleriyle işin üstesinden geleceklerine inandıklarını, bunun için yılmadan işe başladıklarını belirten Canbaş, şunları kaydetti:
"Biz başaracağımıza inanıyorduk. Eleştirilere kulak verirseniz hiç bir şey yapamazsınız. Biz bir ışık gördük ve o ışığın peşinden koştuk. İşimiz belki milim milim, kaplumbağa hızıyla devam etti ama sonuçta büyüdü ve büyümeye devam ediyoruz. Belediyelerimizin de alımları ve katkısıyla güzel devam ediyor. Kadife, Petunya, Ateş, Aslanağzı ve Yıldız olmak üzere 10 çeşit çiçek üretiyoruz. Talebe göre burada yetişebilen hangi tür çiçek varsa onları da yapıyoruz. Şu anda kapasitemiz 450 bin, bunu 1 milyona çıkarmaya çalışıyoruz."
Canbaş, işlettikleri serayla kadın istihdamı da sağladıklarını ifade ederek "İşimiz dönem dönem olduğu için günde 15 kişiyi de 50 kişiyi de istihdam ediyoruz. Bunların çoğu kadın. Bu anlamda kadın istihdamına da katkıda bulunmuş oluyoruz." dedi.
- "İlçedeki kadınlara örnek oldular"
Uzundere Kaymakamı Hacı Arslan Uzan ise ilçedeki üç girişimci kadının başarısının takdire şayan olduğunu söyledi.
Bu başarının kendilerini de çok mutlu ettiğini dile getiren Uzan, şunları kaydetti:
"Biz de kendilerini desteklemeye her platformda devam ediyoruz, her konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kadınların katma değerli ürün üretmesi, katkı sağlaması çok önemli. Günümüzde artık kadın girişimcilerin de diğer girişimcilerin önünü açtığını görüyoruz. Bu kadınların ilçemizde de pozitif bir yankı uyandırdığını söyleyebiliriz. Diğer kadınlara da cesaret aşıladığını ve diğer kadınların da bize proje yapmak suretiyle başvurduğunu gözlemledik."
YORUMLAR