Fizik dersini sanal gerçeklik ile sevdirecekler
DENİZ AÇIK - Anadolu Üniversitesi (AÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Bölümü son sınıf öğrencileri, geliştirdikleri ve Türkçe "fizik köyü" anlamına gelen "Physicsville" adlı sanal gerçeklik oyunuyla çocuklara fizik dersini eğlendirerek öğretiyor.
AÜ Bilgisayar Bölümü son sınıf öğrencileri Kaan Taş, Can Canbay, Oğuzhan Özavcı ile Mustafa Ayyıldız, Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Bilge'nin danışmanlığında yaklaşık 5 aylık çalışma sonucunda, sanal gerçeklik ortamında "Antik Mısır, Ay yüzeyi, havuz, değirmen" gibi bölümler oluşturdu.
Tamamen özgün tasarıma sahip söz konusu bölümlerde çocuklar, kaldıraç, makara kullanarak bu sistemleri öğreniyor, yer çekimi ve özkütle hakkında da bilgi sahibi oluyor. "Physicsville" ile çocuklar hem eğleniyor hem de fizik kurallarını öğreniyor.
- "Sanal gerçekliği eğitim amaçlı kullandık"
Öğrencilerden Kaan Taş, ortaokul çağındaki öğrencilerin fizik derslerini öğrenirken eğlenmelerini de sağlamayı amaçladıklarını belirterek, bunun için sanal gerçeklik teknolojisinden faydalandıklarını söyledi.
Sanal gerçeklik teknolojisinin dünyada popüler olduğuna dikkati çeken Taş, şöyle konuştu:
"Sanal gerçekliği eğitim amaçlı olarak kullanarak Türkiye'de ilklerden olmayı amaçladık. Antik Mısır, Ay yüzeyi, havuz, değirmen gibi ortamlarda kullanıcılara farklı fizik deneylerini anlatıyoruz. Örneğin Antik Mısır ortamında kaldıraç sistemini, öğrencilerin daha rahat kavraması için oyuna dönüştürdük. Aşamaları kaldıraç sistemlerini çözerek geçebiliyorsunuz. Havuz ortamında da kullanıcılar özkütle hesaplarını yapıyor. Ay ortamından yer çekim gücü kavranması sağlanıyor. Değirmen ortamında da makara sistemi öğretiliyor. Tasarımları tamamen özgün olarak geliştirdik. Projenin adını Türkçe karşılığı 'fizik köyü' olan İngilizce 'Physicsville' olarak belirledik. Sanal gerçeklik ortamında fizik dersini daha eğlenceli olarak anlatmayı planlıyoruz. Gelecekte kimya, matematik, biyoloji köylerini de kurmayı istiyoruz. Fizik, matematik gibi dersler kimi öğrenciler için korkutucu gelebiliyor. Biz bu dersleri sevdirmeyi amaçlıyoruz."
Taş, projeleriyle Türkiye'de yeni bir eğitim metodu başlatılabileceğini ve Milli Eğitim Bakanlığı ile ortak bir proje geliştirip, pilot okullarda sanal gerçeklik yardımıyla ders işlenmesini sağlamak istediklerini dile getirdi.
- "Çocukların eğlenirken öğrenmesini amaçladık"
Projenin danışmanı ve AÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Bilge ise öğrencilerinin sanal gerçeklik teknolojilerini kullanarak fizik deneylerini eğlenceli olarak çözmesini amaçladığını vurguladı.
Projeyle sanal gerçeklik gözlüğü aracılığıyla fiziksel ortamlarda bile yapılamayacak deneylerin gerçekleştirildiğini anlatan Bilge, "Fiziksel ortamlarda yapılamayacak büyük deneyleri yapılabilir hale getirmeye çalıştık. Çocukların eğlenirken öğrenmesini amaçladık. Fizik deneyleri bir deneme projesi olarak seçtik ancak birçok alana yayılabilir. Fizik köyünün öncü olmasını planlıyoruz." diye konuştu.
YORUMLAR