Dergilerin Mart sayılarında neler var?
17.01.2010
16:37
1
/ 42
Yenidünya Dergisi'nden "Arap Dünyasında Diriliş"Yenidünya dergisi Mart sayısı 'Ortadoğu'da diriliş vakti' kapak dosyasıyla çıktı. Yazar Rasim Özdenören Derginin bu sayısındaki yazısında, 'Hâlihazırda bütün Ortadoğuyu bir yangın halinde sarmış olan halk ayaklanmaları, bize, Ortadoğuda hukuk düzeninin kurulma arzusunu istikametinde radikal umutlar sunuyor.' diyor. Yeni Dünya Dergisi Mart sayısında sıcak Ortadoğu gündemine sağlam kalemlerin meşalesiyle ışık tutmuş. Mısır Devrimi ve Müslüman Kardeşlerin duruşunu ve devrimi bir de İhvan gözüyle değerlendirmiş. Ortadoğuya Güzel Günler Gelecek mesajının ümidini bütün yazıların alt zemininde görmek mümkün.
Konuyla alakalı gazeteci yazar Hüsnü Mahalli ile yapılan söyleşide Mahalli, Ortadoğu kavramı diye bir kavram yoktur. Bu Batının kullandığı bir kavramdır. Ortadoğu bizim coğrafyamızdır. diyerek konunun aslında bizi ne kadar yakından ilgilendirdiğini de vurgulamış. Müfid Yüksel, Türkiyenin Ortadoğudaki önemi konusunda dikkat çekici tespitlerde bulunurken Ahmet Varol, bugün yaşanan olayların mahalli hareketler olmadığını ve yakın geleceğimize damgasını vuracağını dile getirmiş.
Prof.Dr. Mehmet Emin Ay, Yetimlere Uzanan Şefkat Eli başlığı çerçevesinde Peygamber Efendimiz savin Rauf ve Rahim sıfatlarının nasıl güzel bir yansıtıcısı olduğunu duygu yüklü üslubuyla okuyucusuna sunarken, Davut Şahin de kalemin kifayetsizliğini yıkarak Yetimlerin En Güzelini anlatmış.
Dergi, dünyanın bütün yetimlerinden sorumlu olma bilincine sahip bir müslümanın kalbi ne hisseder; bunu yansıtmak istemiş sayfalarına: "Abdurrrahman Dilipak, Erol Evgin, Necla Nazır, Ahmet Taşgetiren, Ömer Döngeloğlu, Cüneyt Ülsever, Hasan Cihat Örter, Bülent Yıldırım, Tarık Tufan gibi Yüreği olan pek çok güzel insanımıza sorduk bu konuda ne düşündüklerini. Yürek ağrılarımız kelime kalıplarına döküldü. Hatta Zeki Bulduk bir Öksüz Denemesi bile yaptı."
Prof.Dr. Ersin Nazif Gürdoğan, Medinede Eyüp Eyüpte Medine vardır derken imanımızı şükür duygusunun tazyikiyle bir kere daha coşturdu. Seyyah bir sufi olarak Evliya Çelebiyi bizlere Mustafa Özçelik, Seyehatnamenin tasavvufi remizlerine işaret etmeyi de ihmal etmeden özlü ama kapsamlı şekilde anlatmış. Prof.Dr. Mustafa Nutku, Semavat Zemine Niçin Gıbta Eder sorusunu müjdeli bir hadis-i şerif ekseninde bizleri içinde bulunduğumuz bu güzel ayda teyakkuza sevkedecek şekilde cevaplamış.
Fatma Karabıyık Barbarosoğlunun son kitabı, Son Onbeş Dakika üzerine keyifli söyleşi yine Yunus Emre Altuntaş imzasıyla okuyucuyla buluşmuş. Mart sayısının en önemli dosyası, milletinin bağrında tarifsiz bir yere sahip olan ve fakat resmi tarih yazıcılarından da iade-i itibar bekleyen sultanüş şüheda El Hâc Muhammed Esad Erbili Hazretleriyle ilgili satırların yer aldığı bölümler şüphesiz. İlahiyatçi yazar Ali Ramazan Dinç Hocaefendi ile yaptığımız söyleşi, belki bugüne kadar ilk defa dile getirilen çok önemli iç notlar ihtiva ediyor.
2
/ 42
Yüzakından Ecdada Vefa!Derginin Mart sayısında Genel Yayın Yönetmeni M. Ali EŞMELİ; harem gerçeklerini ve hayal mahsulü harem iftiralarını, Prof. Dr. Ahmet AKGÜNDÜZden nakillerle ortaya koyarak, ecdada vefâ göstermeye davet ediyor:
Hakikatleri katletme imkânı için objektifliği kılıf olarak kullanmanın neresi ilim? Şifâ ile mikroba eşit mesafede olmak objektiflik mi? Hele doktor için! Tarafsızlık Nerede, ne kadar? Yalanla doğruluk arasında tarafsızlık olabilir mi?
Muhterem Osman Nuri TOPBAŞ Hocaefendi, "İstikbâli İnşâ Edici Bir Tarih Şuuru" başlıklı makalelerinde; tarihe bakışımızın dini temellerini, Osmanlıyı yücelten değerleri, tarih kisvesinde karşımıza çıkan toplumların hayatında cârî ilâhî kanunları kaleme almış. Mustafa Asım KÜÇÜKAŞCI; tarihî şahsiyetlere bakıştaki iki açıyı, Kanunî ve Süleyman -aleyhisselâm- örnekleriyle ele alırken, Ayla AĞABEGÜM, Yard. Doç. Dr. Harun ÖĞMÜŞ ve H. Kübra ERGİN, paralel bir konuyu işlemişler: Dünden bugüne günlük hayatımızdaki değişiklikler ve bu değişimin arkasında kaybolan hasletler, yitirilen değerler, unutulan kıymetler Can ALPGÜVENÇ, Kanunîyi farklı cepheleriyle tanıtırken; Ahmet MERALin kısa dünya tarihi turunda sıra II. Murad Handa. Ömer OKUDAN, ezanın tarihiyle beraber, Sâhibül-Ezân olan Abdullah İbn-i Zeyd -radıyallâhu anh-ı tanıtıyor. Prof. Dr. İsmail ÇETİŞLİ Yakın Dönem hilyelerinden, Mustafa Fehmi GERÇEKERin Hilye-i Fahr-i Âlemini tanıtan bir yazısıyla edebiyat bölümünde yer alıyor...