Dergilerin Mart sayılarında neler var?
17.01.2010
16:37
10
/ 42
Somuncu Babada Erzurum ve Osmanlıda Harem KonularıSomuncu Baba Dergisi 125. (Mart 2011) sayısında dosya konusu olarak Erzurum İlimizi ve Osmanlıda harem konularını seçmiş. Turkuaz Çiniler başlıklı başyazıda Sabahattin ATEŞ Erzurumu; Doğu Anadolu dediğimizde bizim hatırımıza Erzurum düşer Meselâ; 13. yüzyıl eseri olan Çifte Minareli Medresesi, Selçuklu yapı tarzının en önemli unsurlarını, bir medeniyetin ihtişamını barındırmaktadır. Yüzyıllardır ilim merkezi olarak kullanılan bu mekân tarihe şahitlik yapmıştır. Odalarında ilim okunan, mescidinde Kuran yankılanan bu yapı; aynı zamanda ruhun inşasıdır. Taşa muhabbeti motif motif işleyen ecdadımızın ustalık şaheseridir şeklinde tanıtmıştır.
Meryem Aybike SİNAN Dadaşlar Diyarı: Erzurum başlıklı yazısına İbrahim Hakkı Hazretlerinin beyitleriyle başlayıp yer yer Erzurumlu diğer âşıkların beyitleriyle süslediği yazısında Dadaşlar hakkında Gecenin ayazında sımsıcak bir bar havası değmektedir kulaklarıma. Genç dadaşlar bar tutmaktadır. Dadaş mert, cesur, özü sözü doğru demek Zalimin karşısında, mazlumun yanında olan merhametli, erkek kardeş, ağabey, cesur ve yiğit olandır! Dadaş Erzurumlu olmaktır!
Alvarlı Lütfi Efe Hazretleri Erzuruma can katalı gönül kabına sığmaz olmuştur! Kalplerin taraçalarında asude düşünceler filizlenmiştir bundan böyle. demektedir. Hurafe ve Çarpıtmaların Odağında Osmanlıda Harem başlıklı yazısında İsmail ÇOLAK son günlerin tartışma konusu olan Osmanlı hareminin doğrusunu anlatarak gündemdeki haremin hayal ürünü çarpıtmalar olduğuna dikkat çekmiş.
Reul KESENCELi ise Entrikalar, İhtiraslar ve Topkapı Sarayı başlıklı yazısında Kanuninin Hürrem Sultanın entrikaları sonucu oğlu Şehzade Mustafayı nasıl ortadan kaldırdığını anlatmış. Yayın Editörü Musa Tektaş ise, Helâlin Bereketi adlı yazısında Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendinin helâl lokma hususundaki vurgusuna dikkat çekiyor.
Dergide ayrıca; Abdülmecit İSLAMOĞLUnun Hâlimiz Nicedir, Abdullah KAHRAMANın İbadetler Ve İnsana Kazandırdıkları, Ramazan ALTINTAŞın El-Bâis, Kadir ÖZKÖSEnin Sûfî Menkabelerinin Anlam Örgüsü, Ali AKPINARın İçki Kötülüklerin Başıdır, Musa TEKTAŞın Helâlin Bereketi, Muhsin İlyas Subaşının Şehrin İki Yüzü, Enbiya YILDIRIMın Mutlu Yuvanın Anahtarı, Âlim YILDIZın Kurân-ı Kerimde Secavend, M. Emin KARABACAKın Onlar Çaresiz Değillerdi, Fatih Erkoçoğlunun Bedir Yolculuğu, Metin ÖZDEMİRin Gerçek Zenginlik, İsa KOCAKAPLANın Vatana Kurban, Vedat Ali TOKun Bekir Oğuzbaşarandan Necip Fazıl Gerçeği, M. Doğan KARACOŞKUNun Hadisler Bağlamında Kişilik, Bünyamin ERULun Amr B. Ehtem, Yusuf HALICInın Çorum Evliyaları, Raziye SAĞLAMın Günü Ertelemenin Sevinci, Akın DİNDARın Kan Aldırmak Hacamat ve Mesude SARInın Maydonozlu Poğaça başlıklı yazılarına yer verilmiş.
Dergide şiirleri bulunan şairler de, Şeref TAŞLIOVA, M. Nihat MALKOÇ, Ahmet Mahir PEKŞEN, Rıfat ARAZ, Mehmet SERTPOLAT, Celalettin KURT