Dergilerin Mart sayılarında neler var?
17.01.2010
16:37
14
/ 42
Gülistan 123. SayısındaGülistan Dergisi 123. sayısına ulaştı. Kapak konusu: "Allah (cc) Nasıl Bir Sevgi İstiyor?" İşte kapak konusunu anlatan Hatice Kübra Ergin'in yazısından bir bölüm:
ALLAH (CC) NASIL BİR SEVGİ İSTİYOR? 123. Sayı / Mart 2011 Allah sevgisi itaati gerektirir Farklı sevgiler Yıllar önceydi, bir komşumuzdan dinlemiştim. Yeni taşındığı sitede, onlara bir grup dadanmış; hanımlar arası oturma günlerinde nerede toplanırlarsa oraya geliyor ve kendilerine inanç telkininde bulunuyorlarmış. Kendilerine Yehova Şahitleri denilen ve yakında Mesih gelecek diye, inançlarını aşılamaya çalışan bu grup, telkinlerini tesirli kılmak için muhataplarının akıllarına soru takmakla işe başlıyorlarmış. Mesela diyorlarmış ki; Allah bizi seviyorsa neden bu kadar zor ameller emrediyor? Hem de bunları yapmadığınız takdirde sizi ceza ile tehdit ediyor?
Böylece güya İslam dininin sevgiye değil korkuya dayanan bir din olduğunu düşündürmeye çalışıp arkasından da sevgi dini adı altında kendi inançlarını telkin etmeye başlıyorlarmış.
Bunları bize anlatan komşumuz, samimi bir Müslüman olarak bu sorulardaki art niyetten rahatsız oluyor ama nasıl bir cevap vermek gerektiğini bilemiyor; bizden bu hususta yardım istiyordu. Biz de dilimiz döndüğü kadar; her sevginin bir adabı olduğunu, Allah ile kul arasındaki sevginin de bir adabı olması gerektiğini açıklamaya çalışıyorduk.
Elbette insanın sevgi duygusu, sevdiği varlığa göre değişir. İnsan çocuğunu başka türlü sever, eşini başka türlü sever, annesini, babasını başka türlü sever. Daha açık söylemek gerekirse sevgilerin bazısı merhametli, bazısı şehvetli, bazısı hürmetlidir. Hepsinin ötesinde Allah sevgisi de elbette itaatli, teslimiyetli, takvalı, havf ve haşyetlidir. Olması da gerekir.
Kişi eşini, dostunu başka türlü sever, hocasını daha başka türlü sever. Hele yol gösterici bir rehberi varsa onun sevgisi daha başkadır. İnsanın kendisine, eşine dostuna karşı sevgisiyle, hocasına karşı sevgisi bile farklı oluyorsa bizi yoktan Yaratan, her an türlü türlü nimet veren ve en önemlisi bize hidayet veren Rabbimizin sevgisi farklı olmaz mı? Demek ki her sevginin bir adabı vardır. Sevenle sevilen arasındaki derece farkına uygun olarak, sevginin ifade tarzı değişir.
Hem, sevgiler farklı olduğu gibi sevginin tezahürleri de farklı farklıdır. Mesela bir vatandaş, devletine karşı olan sevgisini nasıl gösterir? Elbette devletin koyduğu kurallara uyarak; vergisini ödeyerek, ona karşı vazifelerini yaparak, onu temsil eden bayrak gibi alametlere karşı saygılı olarak, onun şanını yücelterek gösterir, öyle değil mi? Eğer bu vatandaşlık vazifelerini yapmazsa, onun otoritesine saygısızlıkta bulunursa devletin de cezai müeyyide tatbik etme hakkı doğar. Kimse de buna itiraz edemez.
Sonuçta insanların bir kısım değerler ve faydalar için meydana getirdikleri hükmi bir şahsiyet olan devletin bile bir şanı varsa bütün fanilerin varlıklarını borçlu oldukları Vacib ul Vücud olan Allahımızın, üstümüzde hiçbir hakkı olmayacak mı?..