Dergilerin Mart sayılarında neler var?
17.01.2010
16:37
16
/ 42
Rıhle'den "İmaj ve Teşebbüh" SayısıRıhle, 11. sayısında İmaj ve Teşebbüh konusuyla çıktı okuyucunun karşısına. Derginin kapak spotu: Yabancılaşmanın ayartıcı iğvası: İmaj ve Teşebbüh
Rıhle 11. sayısında, benliğimizi sarmış bulunan "ötekine benzeme" histerisini mercek altına alıyor. Önceki kuşaklar "benzeme-teşebbüh" denildiğinde sadece kılık-kıyafette benzemeyi anlar ve o noktada yoğunlaşırdı. Buna şaşırmamak gerekir. Zira fıtrî zamanlarda "benzeme" illetinin kılık-kıyafetten başka bir alana sirayet etme şansı yoktu. Şimdi ise "küreselleşmiş" dünyada "açık toplum" türküleri söylüyoruz. "Ötekine benzeme" vakıası bireysel ve toplumsal hayatımızı neredeyse tamamen kuşatmış bulunuyor. Rıhle de bu sayıda bu problemin mahiyet ve boyutlarını mercek altına alıyor. Bu sayının ilk yazısı, derginin genel yayın yönetmeni Ebubekir Sifil hocanın Ötekine Bezeyerek Ötekileşme başlıklı makalesi. Sifil hoca bu makalede, günümüz dünyasında Müslümanların gayr-i Müslimlerle ilişkilerini ve hâkim paradigmanın rengiyle boyanmaya başlamış olan değerlerimizi masaya yatırarak önemli tesbitlerde bulunuyor. Dârul-Hikme hocalarından Talha Hakan Alp hoca, Kâfirlere Teşebbühün Fıkhî Boyutu başlıklı makalesinde kâfirlere benzeme sorununu bir fakih perspektifiyle ele alıyor ve konuyu dünüyle bugünüyle değerlendiriyor. İmaj, Yabancılaşma Krizi ve Teşebbüh Hadisi başlıklı makalesinde Serdar Demirel hoca teşebbüh hadisine farklı bir perspektiften bakıyor. Ȃhir Zamanda Tesettürü Konuşmak veya Bediüzzamanın Tesettür Risalesi Üzerine Birkaç Mülȃhaza başlıklı makalesinde Burak Ertürk, Üstad Said Nursînin tesettür yaklaşımından hareketle modern zamanların Müslümanlarının tesettür telakkisini mercek altına alıyor. İmaj ya da Küresel Benzeşim İçerisinde Müslüman Birey başlıklı makalesinde Mehmet Özay hoca imaj konusunu sosyolojik kavramsallaştırmalar bağlamında ele alıyor ve imajın Müslümanlara taalluk eden boyutunu sorguluyor. Bir İletişim Felsefesine Doğru: Laik İkonoloji ve Yeni-Paganizmin Hem Vasatı, Hem de Vasıtası Olarak Medya başlıklı makalesinde Yusuf Kaplan hoca, kapsamlı bir iletişim felsefesi geliştirme çalışması yaparken okuyucuya ufuk açıcı bir perspektif sunuyor. Zahit Yıldız Gayri Müslimlere Benzeme Konusundaki Hadisler Ve Sübut Durumları başlıklı yazısında mevzuya dair rivayetleri sübut ve sıhhat açısından ele alıyor.
İzmirden Hüseyin Avnî hocanın yanı sıra bu sayının Soruşturma bölümüne Suudlu araştırmacı Halid b. Abdullah el-Müzeyyinî hoca katkıda bulundular. Bu sayının Mülâkât bölümünde Mısır Dârul-İftâ müdürü Amr el-Verdânî hoca ile yapılan, İslamî ilimler tasavvur ve usulüne dair mühim mütalaaları hâvî ilmî bir sohbet; İntikad bölümünde Ahmed Tahir Dayhan hocanın Ebû Hureyreyi Anlamak başlıklı serî tenkit yazısının üçüncü bölümü var. Bu sayının serbest makalelerine ise Kadir Mısıroğlu Batılılaşma mâcerâmız ve İflâsın eşiğindeki batı başlıklı makalesiyle, Erdal Kurgan, Yapısal Dönüşüm: Kamusalın Örtülenmesi Ya da Mahremiyetin Kamusallaşması başlıklı yazısıyla, Fatih Güldal İlk Mektep Çocuklarının Bayram Günü: Amin Alayı başlıklı yazısıyla, Yusuf Hanif, Juan R. I. Coleün Efgânînin Mısır Hayatına Dair Bazı Yeni Tesbitler başlıklı makalesinin tercümesiyle katkıda bulunmuşlar.