Dergilerin Nisan sayılarında ne var?
Türk Edebiyatı 450. Sayısında!
Türk Edebiyatı Vakfı tarafından Türk Dil Kurumu’nun desteğiyle “Yeni Lisan Hareketi ve Millî Edebiyat” konulu iki gün sürecek bir çalıştay düzenlendi. 29-30 Nisan tarihlerinde Sultanahmet’teki merkezimizde gerçekleştirilecek olan çalıştay vesilesiyle Prof. Dr. Hülya Argunşah, “Yeni Lisan Hareketi 100 Yaşında” başlıklı bir yazı kaleme aldı. Türk Edebiyatı'nın Nisan 2011 Sayısı bu önemli yazıyla başlıyor.
Alâattin Karaca “Mehmed Âkif ve Etnik Milliyetçilik” başlıklı yazısı ile aramızdayken, Karikatür-edebiyat ilişkisini irdelediği yazılarına devam eden Said Coşar, çeşitli mizah mecmualarında çıkmış karikatürlerden yola çıkarak “Tevfik Fikret’in hiçbir edebî eserde bulunamayacak türden bir biyografisini” sunuyor.
Bu sayının röportaj konuğu Fatma Barbarosoğlu. Son On Beş Dakika adlı yeni romanıyla okuyucu karşısına çıkan Fatma Hanım, arkadaşımız Ayşe Akdağ’a yazarlık macerasını, son romanını ve Türkiye’de yanlış kullanıldığını düşündüğü “kadın yazar” kavramı hakkındaki düşüncelerini anlatıyor.
İnci Enginün Metin Kayahan Özgül’ün Ahmed Kemâl Akünal biyografisini değerlendirdi. Senail Özkan, Alman edebiyatının büyük isimlerinden şair Rainer Maria Rilke’yi anlatmaya başladı. Bu önemli analiz gelecek sayılarda da devam edecek.
İ.Ü. Edebiyat Fakültesi mezunu emekli bir emniyet mensubu olan Aziz Korkmaz da, “Yazarını Mahkûmiyetten Kurtaran Hikâye” başlıklı güzel yazısında, Refik Halid’in çocukluğumuzda hepimize vatan sevgisinin ve hasretinin ne demek olduğunu gözyaşları döktürerek öğreten “Eskici” hikâyesinden söz ediyor.
Ayşe Göktürk Tunceroğlu, Recep Şükrü Güngör ve Azerbaycanlı yazar Vagif Sultanlı, hikâyeleriyle yer aldılar. Sezai Coşkun, Ali Osman Dönmez’in Ebruli Düşler Ülbümü, Hayrettin Orhanoğlu da Ercan Yılmaz’ın Rüyâ Kasrı adlı yeni şiir kitaplarını değerlendirdi. Dergide sık sık hikâyeleriyle yer alan Sevgül Yılmaz ise, Nazan Bekiroğlu’nun Yol Hali adlı deneme kitabı hakkında yazdı.
Mustafa Ruhi Şirin, İbrahim Tenekeci, Berat Demirci, Kalender Yıldız, Mehmet Aycı, Filiz Bezirgân, Servet Gündoğdu, İsmail Aykanat, Abdurrahman Hancıoğlu, Muhammed Hüküm ve Mehmet Yılmaz da bu sayının şairleri...