Dergilerin Nisan sayılarında ne var?
Haksöz Dergisi Nisan Sayısı İle 21. Yılına Girdi!
Nisan 2011 tarihli 241. sayısıyla 21. yılına giren Haksöz Dergisi, Ortadoğu halklarının isyanını manşete taşıdı: "Ortadoğu Halkları Firavunların Tahtlarını Sarsıyor!" Gündem'de "Despotizmi Meşrulaştırmadan Emperyalizmle, Emperyalizmi Meşrulaştırmadan Despotizmle Mücadele Etmek Zorundayız!" vurgularına yer veren Haksöz, Libya'ya yönelik Batı müdahalesini ve Türkiye'nin konumunu irdeleyerek devrimin çalınmasına izin verilmemesi çağrısında bulunuyor. Murat Özer, Libya müdahalesini Batı'nın Ortadoğu siyasetinin çöküşü olarak nitelerken bir süre Libya'da yaşayan Lokman Doğmuş ise Libya isyanı süreci ve gelinen noktayı analiz ediyor.
Suriye'de yaşananlar ise Bülent Şahin Erdeğer tarafından kaleme alınmış. Suriye ile ilgili tarihî arka plana da yer verdiği yazısında "Şam'da Yaseminler Açar mı?" sorusunu yönelten Erdeğer, bir diğer yazısında, Bahreyn'deki gelişmeleri analiz ediyor: "Bahreyn'in İncisi Parlayacak mı?" Mısır'daki referandum sonuçlarını yorumlayan Rıdvan Kaya, "örgütsüz devrim" tezlerinin çöktüğüne dikkat çekerken, Muna en-Nahhas, Enver Sedat suikastına katılmak suçlamasıyla 30 yıl hapis yatan ve Mısır halk devrimi sonrasında serbest kalan ez-Zumer kuzenlerin yeni sürecini ele alıyor. Bahadır Kurbanoğlu ise "İslamcılığın Yeni Yüzyılı" başlığıyla Ortadoğu ayaklanmalarına ilişkin genel bir değerlendirme yapıyor.
Türkiye gündemine ilişkin olarak Kenan Alpay TÜSİAD'ın önerisi üzerinden alevlenen anayasa tartışmalarını değerlendirirken Rıdvan Kaya, Ahmet Şık olayından hareketle Ergenekon davasını kimin sulandırdığını tartışıyor.
Dergide dikkat çeken bir diğer yazı geçtiğimiz ay vefat eden Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan'ı ve hareketini analiz eden Hamza Türkmen'in yazısı. Milli Görüş hareketinin sürecini analiz eden Türkmen, Erbakan'ın mirasını değerlendiriyor.
Her sayıda olduğu gibi bu sayıda Kur'an çalışmalarına yer veren dergide bu ay Hüseyin Aykan'ın "Allah'a Kulluğu Ertelemenin Riskleri ve Dünyada Musibet" başlıklı yazısına yer veriliyor. Cengiz Duman ise Zülkarneyn kıssasını Kur'an perspektifinden yorumlamaya devam ediyor.
"Osmanlı Müfessirleri" kitabından hareketle Osmanlı'daki tefsir çalışmalarını irdeleyen Asım Öz'ün yazısı, Abdurrahim Birtane'nin Özgür Üniversiteli dergisi tanıtımı, Gülşen Demirkol Özer'in "Yaratıcı Drama" başlıklı öyküsü ve Bünyamin Doğruer'in arka kapakta yayınlanan şiiri kültür-sanat/edebiyat bölümünde yer alan çalışmalar olarak dikkat çekiyor.