Dergilerin Nisan sayılarında ne var?
Ay Vakti'nde Savaş ve Deprem
Taşlar yerinden oynatıldı. Şimdi bir nisan yağmuruyla arınma vaktidir.
Cemreler baharın habercisi… Nevruzla gelen gölgelenmiş şenlik… Japonya, imtihanın beşiği… Ortadoğu; Mısır, Libya, Tunus, Filistin… Dünyanın dört bir yanından yükselen seslerin her biri çığlık gibi.
Ay Vakti Nisan 127. sayısı ile tüm okurlarını, sarsılan temellerin yeniden inşası için dikkatleri diri tutmaya çağırıyor. Bu bağlamda, “Savaş ve Deprem” diyerek söze başlıyor ve
Savaş, işgal, deprem ve tsunami…
Gidiş nereye diye sormuyoruz.
Bazen bağban…
Bozar bağ-ı gülistanı…
Diyerek; Ay Vakti yayın yönetmeni Şeref AKBABA, “Nisan Müzakeresi” ile dünyada olup bitenleri bahar ve diriliş ekseninden yansıtarak deneme türünün ilk eserini okura sunuyor. “Tuvaldeki Su Tanesi” ile Nuray ALPER, “Hoş Eser-sin Ömrüme” ile Fâtma Zehra MERİNOS, “Ömrümüzün Sebebidir Bir Fotoğraf” ile Reşit Güngör KALKAN ve “Leyla ile Hasb-i Hâl” ile Özlem DOĞAN bu sayıda deneme türünün diğer isimleri.
Mehmet BAŞ, “Tabirsiz Rüyalar Atlası” ile şiire ilk adımı atıyor. M. Ragıp KARCI, “Yalnız Sana Yazılmış”, “Gölge, Orkestra, Mekke, Kırağı” ile Rasim DEMİRTAŞ, “İki Göz İki Çeşme” ile Selami ŞİMŞEK, “Âdem ile Havva Olmak” ile Yavuz ERTÜRK, “Mırıl Mırıl Yağmur” ile Erol ERDOĞAN, “Eksik” ile Ayşenur MUCAN şiir zemininde okuru buluşturan diğer kıymetli isimler.
“D. Ali Taşçı İle Uygarlığa Aşkla Direnmek Üzerine…” keyifli bir söyleşi gerçekleştirilmiş bu sayı için. Uygarlığa Aşkla Direnmek ve Fıtraftın Çağrısı kitaplarıyla medeniyet-uygarlık-batı-aşk çizgisinde beslediği fikirlerini okura sunan D. Ali Taşçı’yı bu söyleşi ile yakından tanıma imkânı bulunmaktadır.
Ali Şîr Nevâî/Semerkand Devlet Üniversitesi (Özbekistan), Filoloji Fakültesi, Özbek Filolojisi Bölümü, Şimdiki Zaman Özbek Edebiyatı Anabilim Dalı Doktora Öğrencisi Husen AŞUROV, “Aman Muhtar’ın Romancılığı Üzerine” diyerek Aman Muhtar’ın “Bin Bir Görünüş” adlı romanından hareketle Özbek edebiyatı, Doğu ve Batı romancılığı, modernizm ve realizm sentezi ile Aman Muhtar romanlarını ele alan bir araştırma ile mühim bir çalışma sunuyor. Prof. Dr. H. Ömer ÖZDEN, “Erzurum ve Sayılı Günler” isimli incelemesiyle, Erzurum’u aynı dilde farklı mana vererek okumaya ve Erzurum’a farklı bir kapıdan girerek gizli güzelliklerinden haberdar olmaya çağırıyor.
Bu sayıda Ay Vakti, okuyucusun iki yeni kitapla tanıştırıyor. Ahmet Mahmut ŞEN, “Tefekkür Gibi İbadet Yoktur” diyerek Osman Nuri Topbaş Hoca efendi’nin nezih kalemiyle hazırladığı, her daim el altında bulundurulacak “Kâinat, İnsan ve Kur’an’da Tefekkür” isimli eserini; Kibar AYAYDIN ise “Bahar Sürgünü” Üzerine diyerek Murat Soyak imzalı Bahar Sürgünü eserini incelemiş.
Ay Vakti klasiği haline gelmiş Şiraze, “gidenler gitti, bilmem ki nasıl geçtiler köprüden” diyerek söze başlıyor ve okuru Saklı Mektuplar’ıyla bir kez daha satır aralarına konuk ediyor.