Dergilerin mayıs sayılarında neler var?
Haksöz Dergisi Mayıs Sayısı
Haksöz Dergisi’nin Mayıs 2010 tarihli 242. sayısı “Suriye Kanıyor: Katliama Göz Yumma! Katillerden Hesap Sor!” manşetiyle çıktı.
“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınına devam eden Haksöz Dergisi, 242. sayısında yine çeşitli gelişmeleri analiz eden yazılara yer veriyor.
“Kemalist Vesayet İdeolojisi İle Hesaplaşmayı Seçebiliyor muyuz?” başlığını taşıyan Gündem yazısında, yeni seçimlere ilişkin durulması gereken noktaya dikkat çekiliyor: Taleplerimizi ve beklentilerimizi kimliğimiz belirlemeli!
İslami mücadele ve metot konusunda muhasebe içerikli bir yazı kaleme alan Hamza Türkmen özellikle Ortadoğu ayaklanmaları ve referandum üzerinden yaşanan tartışmaları eksene alarak uygun üslup ve adap ölçüleri içinde gerçekleştirilecek tavsiyeleşmeye ve diyaloga ihtiyaç olduğumuzu belirtiyor.
Suriye ile ilgili tartışmaları ele alan Rıdvan Kaya, “Politik Kaygılarla Gölgelenen Adalet Terazisi ve Vicdan Aynasında Suriye” başlığı altında Suriye’deki Baas iktidarının yapısını, komploculuk, iktidar eksenli ya da İran eksenli düşünme hastalıklarını değerlendiriyor. Murat Özer ise Suriye’de yaşananların arka planını yorumlayarak Müslümanların duyarsızlık ve sessizlik duvarını aşmaları gerektiğini dillendiriyor. Konuyla ilgili uzun süredir Suriye’de bulunan gazeteci Adem Özköse ile yapılan röportaj da Suriye’deki gelişmeleri birinci elden okuma fırsatı sunuyor.
Ortadoğu’daki ayaklanmalara ilişkin dergide çeviri yazılara da yer veriliyor. Eymen el-Amir, ayaklanmalardaki İslamcıların rolünü, Salah Hamid, Irak Kürdistanı’ndaki protestoları, İnci el-Kaşif ise Mısır’da devrim sonrası yaşanan türbe tartışmalarını konu ediniyor. Gazze’de öldürülen İtalyan aktivist Vittorio Arrigoni de dergide iki yazıyla anılıyor: Salih el-Naami ve Remzi Barud, Arrigoni’nin mirasının önemine işaret ediyorlar. Ayrıca Osman Yıldız Fransa-ABD ve İngiltere çekişmesi ekseninde Fildişi Sahili’nde yaşananları yorumluyor.
Bu sayıda Bahadır Kurbanoğlu “Ermeni Meselesi”ne yaklaşım konusunu ele alırken Gülsüm P. Alpay, yoğun sınav ve ders stresiyle küçük yaştaki çocukların hayattaki sorumluluklarının eğitim sistemi ve bizzat kendi velileri eliyle nasıl vahyin anlam alanından kopartıldığına dikkat çekiyor.
Sıkça tekrarlandığı için artık gerçekmiş gibi addedilen bir iddianın, 12 Eylül’ün İslamcıları desteklediği tezinin temelsizliğini ele alan Musa Üzer, 80 sonrası süreçte yaşananlardan hareketle solun çelişkilerini ortaya koyuyor.
Dergide Cengiz Duman, Zülkarneyn kıssasının Kur’an perspektifinden anlaşılmasına ilişkin kıssa analizini devam ettirirken, Fevzi Zülaloğlu’nun kaleminden peygamberlerin verdiği mücadeleler ekseninde bir duaya yer veriliyor.
Dergide ayrıca Diyarbakır’da yapılan “Özgür Üniversiteli Buluşması”nı Tuncay Yerlikaya, Özgür-Der Van Şubesi’nin açılmasına yüklenen anlamı Serdar Bülent Yılmaz, Hülya Şekerci’nin yeni çıkan kitabı “Kur’an-Hayat Ekseninde Mümin Kadın” kitabını Zehra Çomaklı Türkmen ve Bünyamin Doğruer’in kendi şiirlerini seslendirdiği yeni albümü “Ben Hazırım Reis”i M. Garip Tanyıldızı değerlendiriyor.
“Payitahttan” adlı Gülşen Demirkol Özer’in kaleme aldığı eleştirel deneme, ümmetin acılarına ilişkin nemelazımcılığa dikkat çekerken derginin arka kapağında Arrigoni ile ilgili bir çalışmaya yer veriliyor.