Dergilerin mayıs sayılarında neler var?
Koridor yoluna devam ediyor…
Edebiyatı tek tipleştirme yolunda adımlarını emin atan, yedi tepeli şehrin tüm baronlarından uzak, tüm yok saymalara rağmen 18. sayısıyla okuruna ulaştı.
Dergi bu sayısında; Nalan Temeltaş’ın yaptığı Fikret Başkaya söyleşisiyle dikkat çekiyor. Ayrıca; Ali Turan Görgü’nün yazdığı Sema Kaygusuz’un “Sarhoştuk Yıldızların Altında” adlı öyküsüne dair inceleme, Fulya Çalışkan’ın kaleme aldığı “Kaskatı Şehir Plan Düzeneklerine Karşı Psikocoğrafya”, Toprak Işık ve Seher Cesur Kılıçaslan’ın birlikte yazdıkları “Türk Efsanelerinde Baba Oğul Çatışmasına Bakış” ve Yasemin Ereke imzalı “Bir Posmodern Tanrıça: Lady Gaga” yazılarıyla da iddiasını belli ediyor.
Yine bu sayıya omuz veren yazarlar arasında; Derviş Zaim’in son filmi, “Gölgeler ve Suretler” hakkındaki incelemesiyle Özgür İpek, 2005 yılında kaybettiğimiz Nermi Uygur ve felsefi dünyasını inceleyen Ufuk Akkuş, Japonya’daki felaketin etkisiyle ayyuka çıkan nükleer tartışmalarına ışık tutabilecek nitelikteki yazısıyla Ergün Duygu, Michel Basquiat özelinde grafiti sanatını ele alan Elif Demirkaya, Gogol’un “Palto”su hakkında M. Hikmet Lüleci, Don Quijote hakkında Onur Avcı, “Apollon ve Defne” ile Deniz Hasırcı, “Öteki ya da Bir Öz-kişilik Değerlendirmesi Olarak Öteki’nin Değerlendirilmesi” ile Nihat Nuyan ve “Hayvanlar Okuyamaz” adlı denemesiyle Murat Serdar Aslantürk’ü sayabiliriz.
Derginin bu sayısında yer bulan dosya ise; Kerim Akbaş’ın hazırladığı, Emre Gürcan, Pınar Kocabay, Servet Turan, Yusuf Arslantaş, Yasemin Külte, Aykut Aksakal, Orçun Serhat Güngör gibi isimlerin yer aldığı, “Ankara Genç Şiir Dosyası”
Dergide yer alan çeviriler ise; Helen Fisher’ın kaleme aldığı, Duygu Şenocak’ın çevirip dilimize kazandırdığı, “Romantik Aşkın Kökeni ve Aile Yaşamı” adlı oldukça etkileyici makalesi. Bunun yanı sıra, yine Duygu Şenocak çevirisiyle; W. H. Auden’ın “Roma’nın Devrilişi” ve W. B. Yeats’ın “Alacakaranlığa” adlı şiirleri.
Şiir eleştirisi konusundaysa; İlkay Aşık, Halim Yazıcı’nın “Küçük Taşlar İklimi” adlı kitabına değiniyor.
Bu sayının öyküsü Gülümser Heper ve Suat Atik imzasını taşırken şairler de; Erdinç Dinçer, Ecvet Emrah Göktaş, Ali Rıza Kars, Alper Hacı, Orhun Başat, Volkan Şenkal, Gökhan Ertekin, Ali Çetintaş, Levent Özbek, Gülay Bulut Bildirici, Murat Kara, Oylun Davran Erdayı.