Dergilerin mayıs sayılarında neler var?
Evrensel Kültür
Birçok siyasi partinin katıldığı seçimlerde propaganda reklam şirketlerine emanet. Partilerin ürün, vaatlerin spot haline geldiği bu yarışta seçmen de bir tüketici. Ne kimliği ne de sınıfı belli. Seçmenin siyasetsiz bir tüketici olarak görüldüğü ya da öyle olmaya yönlendirildiği bir ortamda oy kullananları ayrışmamış bir kitle olarak kurgulayan partilerin de “yok aslında birbirinden farkı…”
Kansu Yıldırım, Mustafa Kemal Coşkun, Nilgün Tutal, İlyas Başsoy
Evrensel Kültür’ün Mayıs sayısı Sennur Sezer’in İnci Aral’ın son romanı Şarkını Söylediğin Zaman hakkında yazdığı bir makaleyle başlıyor. Onu izleyen yazı da yine edebiyatla ilgili. Laurent Mignon Gürcü Dili ve Edebiyatı üzerine bilinmeyenlere ve yayınlarda değinilmeyenlere odaklandı. Hüseyin Duygu Danimarkalı bir şairi Peter Poulsen’in şiirleriyle tanıştırıyor okuru.
Sinemanın efsane kadınları Annie Girardot, Maria Schneider, Elizabeth Taylor ve Susannah York’u anlatan Girardot’nun Gözleri başlıklı yazı ise Sancar Seçkiner’e ait. Taner Timur geçen ay başladığı Osmanlı toplum yazısı başlıklı yazısına devam ediyor ve Kırım Savaşı sonrası Osmanlı dönemine başta Marx ve Engels olmak üzere dönemin düşünürlerinin bakışını irdeliyor.
Aydın Çubukçu 19. yüzyıldan bu yana 1 Mayıs afişlerinin değişen mesajlarını ve afişlerden yansıyan toplumsal ruhu deşifre ediyor.
Miro’nun yaptığı Harlequin’in Karnavalı adlı tablo Cebrail Ötgün’ün yazısına konu oldu. Bu yazıda Ötgün eski bir temayı ünlü ressamın nasıl ele aldığını ve resimdeki her bir öğenin neyi temsil ettiğini irdeliyor.
Mutlu Dursun ise Bir Egemenlik Sorunu Olarak Kür Sorunu başlıklı yazısında Cumhuriyet dönemi boyunca Kürtlere yönelik politikayı Carl Schmitt’in tezleriyle karşılaştırarak tartışıyor.
Din Kapitalizm ve Gülen Cemaati başlıklı, Evrensel Basım Yayın’dan çıkan ve Yusuf Akdağ imzalı kitap hakkındaki yazı ise Fatih Polat imzası taşıyor.
Gülcan Kılıç bir tabuya değiniyor yazısında. Anneliğin tarihsel bir durum olduğunu öne sürerek toplumsal değişikliklere bağlı olarak kazandığı içeriği ortaya seriyor.
Sema Göktaş Cenk Gündoğdu’nun Radyonun İçindekiler, Hasan Kıyafet Şehmus Ay’ın Yaşama Cezası, Halit Payza Selim Esen’in Açık Çekmece adlı kitaplarını tanıtırken Ali Yıldız da Ahmet Say kitaplarını inceliyor. Aydın Afacan ise Mitler Ne işe Yarar adlı yazısında Phoenix yayınlarından çıkan mitoloji kitaplarını tanıtıyor okura.
Bu sayının Sınıf Çalışmaları köşesinde ise Denizcan Kutlu’nun kaleme aldığı, Onur Kovan’ın imzasını taşıyan Yoksullukla Mücadelede Tarihsel Bir Deneyim: İngiliz Yoksul Yasaları adlı kitap tartışılıyor.
Dergide ayrıca Koray Karaermiş, Didem Yurtmen ve Fatma Genç’in de yazıları okunabilir…
Mayıs sayısının şairleri: Peter Poulsen, Asım Gönen, Dilay Özge, Asım Gönen, Ahmet Ada, Murat Aslan, Mustafa Demircioğlu.
Mayıs sayısının öykücüleri: Neşe Yıldırım Yılmaz, Sadık Aytekin, Hatice Saniye Kısakürek, Murat Bayramoğlu.