Dergilerin Haziran sayılarında neler var?
13.08.2010
13:37
31
/ 37
MOSTARMostar, 2011 Haziran tarihli 76. sayısında yapımının gündeme geldiği dönemde şimdinin “çılgın proje”si ile eşdeğer görülebilecek İstanbul merkezli büyük projeleri gündeme getiriyor. Karadeniz ve Marmara’yı Çatalça-Silivri arasında yapılacak bir kanalla birleştirmesi amaçlanan “Kanal İstanbul Projesi”nin gündeme gelmesi, çeşitli tartışmaları da beraberinde getirdi. “Çılgın Proje” olarak da isimlendirilen proje hakkında olumlu ve olumsuz eleştiriler dile getirilirken tartışmalara konunun tarihsel boyutu da dahil oldu. Yapılan tarih tartışmalarının odak noktasında ise özellikle Osmanlı Devleti yönetiminde İstanbul’a yapımı gündeme gelen çeşitli büyük projeler yer aldı. Mostar’ın “İstanbul Projeleri” başlığıyla hazırladığı dosya da, bu tartışmalara katkı sunmayı hedefliyor. Dosyanın “İstanbul merkezli Osmanlı kanal projeleri” başlıklı yazısında H. Mustafa Eravcı, Osmanlı döneminde yapımı gündeme gelen ve farklı denizleri birleştirmeyi amaçlayan İstanbul merkezli üç projeyi geniş bir perspektifle ele alıyor. Vahdettin Engin, “20. yüzyılın başında yapılan ulaşım projeleri” isimli yazısında, dönemin İstanbul’unda ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla tasarlanan çeşitli demiryolu ve tünel projelerini anlatıyor. Önder Kaya, “Batılıların İstanbul’un kent imgesine katkıları” başlıklı yazısında çeşitli Avrupalı büyük şehir planlamacısı, mimar ve mühendislerin İstanbul’a yönelik yaptıkları çalışmalara yer verirken; Ali Şükrü Çoruk ise “İstanbul’un imarı ve Yahya Kemal” isimli makalesinde, İstanbul’un çehresini değiştirmeyi amaçlayan imar faaliyetleri sırasında ortadan kaldırılan tarihî yapılara ve bu yapıların ortadan kaldırılmasına yönelik gelişen tepkileri, tepkilere önderlik eden isimlerden biri olan Yahya Kemal örneği üzerinden değerlendiriyor.
Mostar’ın bu ayki söyleşi konuğu Doç. Dr. Okan Yeşilot. “Kırım’ın Türkiye’ye her zamankinden fazla ihtiyacı var” üst başlığı taşıyan söyleşide, Kırım Türklerinin yakın tarihte yaşadığı Rus zulmü ve soykırımının yanı sıra, Kırım Türklerinin karşı karşıya oldukları güncel sorunlar ve Türkiye’ye olan ihtiyaçları derin analizler eşliğinde sunuluyor. Mostar’ın Toplum bölümünde yer alan iki farklı yazı ise güncel tartışmalara dair önemli analizler içermesi sebebiyle ilgiyi hak ediyor. Alper Çeker, “Siyasi dil ve niyet okumak” başlıklı yazısında, toplum olarak sıkça başvurduğumuz “niyet okuma” olgusunun anlamlı bir eylem olup olmadığını sorguluyor. M. Mücahit Küçükyılmaz ise “Modern insanın kasedi çıkmış!” başlıklı yazısında, Türkiye siyasetinin son aylarına damgasını vuran “kaset siyaseti”ni irdeliyor. Küçükyılmaz’ın sözleri dikkat çekici: “Parçalanmış hayatlar ve parçalanmış günahlar yine parçalanmış modern zihinlerde birbirini çoğaltırken, modern insan, elinde kayıt cihazlarıyla kendisini ve çevresini kasete alıyor. Bize de, iğrenme duygusuna kapılmamayı her nasılsa başararak, soğuk siyasal analizler ve kasetlerden hareketle pragmatik projeksiyonlar yapmak düşüyor!”
Bu yazıların dışında derginin Gündemden, Görsel Hafıza, Dünya, Çizi-Yorum, Medya, Düşünce, Tarih, Edebiyat, Kitap ve Sinema bölümlerinde yer alan yazılar da zengin içeriğiyle okurun ilgisini bekliyor…