Dergilerin temmuz sayılarında neler var?
Gezgin Dergisi’nden Bosna Özel Sayısı
Türkiye’nin gezi ve seyahat dergisi Gezgin, 53. sayısında kapak konusu olarak Bosna’yı ele alıyor. Halit Ömer Camcı’nın kalemi ve objektifinin yansımaları Bosna yazısında değerlendiririlor. Sadece otostopla dünyada birçok ülkeyi gezen Özgür Mirza Çakır’ın izlenimlerini Otostop yazısı ile paylaşıyor. Hayrettin Oğuz ise romantik kelime ve eşsiz fotoğrafları ile Kayseri’nin kısa tarihini gözler önüne seriyor. İnci Okumuş, Maraş Orkide Efsanesi’ni anlatırken, Sevde Seven Uşak, Gölyazı’ya yaptığı iki farklı geziden elde ettiği deneyimleri aktarıyor. M. Erkam Bülbül ve Salih İzgöer ise herşeyi arkalarında bırakıp 70 saatlik bir tren macerasına nasıl atıldıklarını paylaşıyor. Bu ay röportaj köşesinin konuğu ise Türk Halk Müziği sanatçısı Arif Sağ. Ayrıca Gezgin Atölye köşesinde ‘Güzel fotoğraf için 10 farklı ipuçları’ veriliyor.
Testler
Gezginlerin en büyük yardımcılarından biri olan fotoğraf makinelerinin testleri bu ay da sürüyor. Bu ay Nikon 600D ve Olympus SP-610UZ inceleme konuğu oluyor. Ayrıca tablet bilgisayar reedPAD bu ayki bir diğer teknolojik ürün.
Gezgin iPad’de
Mayıs sayısından itibaren iPad’te de ücretsiz olarak yayımlanmaya başlayan Gezgin’in bütün içeriğine Vodafone tarafından geliştirilen VRead uygulaması ile erişilebiliyor. iPad sahiplerinin yapması gereken tek şey App Store’a girip VRead uygulamasını indirmek.
Genç Yaklaşım: Özgürce Yaşa!”
Önümüze sunulan şıklardan birini seçmek mi özgürlüktür? Veya bir şeye ya da hiçbir şeye bağlı olmamak mı? Yoksa birilerinin engellemelerine baş kaldırmak mı? Özgürlüğe sınır çizebilir miyiz? Beşer özgür müdür?
Her sabah varlığımızı bir milletin varlığına armağan ettiğimiz resmi ideolojiler. Eğitimde inanç özgürlüğüne getirilen kısıtlamalar. Kamu(sal) alanın giriş kapısını bulamamalar. Laik – muhafazakâr, Türk – Kürt, Sünni – Alevi. Ayrımlar... Ayrımcılık yaptığımız insanların çalınan hayalleri, ellerinden alınan özgürlükleri.
Kurallara uymamak mı peki özgürlük? Mevcut düzene aykırı davranmak mı? Ya da susup oturmak, etliye sütlüye karışmadan kendi hayatını yaşadığını sanmak mı?
Özgürlük ne olabilir ki?
Zorunlu eğitim kalksın diyenler! Anadilde eğitim olsun diyenler! Zorunlu askerlik gelsin diyenler! Bedelli askerlik olsun diyenler! Başörtüsü özgür olsun diyenler! Mini etek özgür olsun diyenler! Şu özgür olsun bu olmasın diyenler! Diyenlere dediği için ceza verenler! İnternet özgürlüğü isteyenler!
Genç Yaklaşım bu ay özgürlüğü konu edindi. “Özgürce yaşa ama Tarifeni şaşma!” diye seslenen Genç Yaklaşım, gençlere “gerçek özgürlük” tarifini sunuyor.
Eğitimci Bestami Çiftçi “Maskeli Özgürlük mü” başlıklı yazısında, özgürlüğün fıtrata uygunluğundan ve insana verdiği rahatlığından bahsederken özgürlüğün kaynağının da iman olduğuna işaret ediyor. “Gel, dinle ve tarifeni aşma. Çünkü öte tarafta bir FreeZone yok!” diye sesleniyor.
Prof. Dr. Ejder Okumuş, konuyu din bağlamında ele alıyor. Özgürlükte temel kalkış noktasının “İmtihan sırrı”nı ve insan özgürlüğünün ayrılmaz bir parçasının akıl olduğunu göz önüne sererek, “din özgürlüğü kısıtlıyor” safsatasını çürütüyor.
Avukat Kadir Akbaş ise, özgürlüğü “Suç ve Özgürlük” bağlamında inceliyor. Gençlere ‘telkin’ edilen “sınırsız” özgürlüğün nasıl da zehirli olduğunu vurguluyor.
“Gençlik bir kez yaşanır, özgürce yaşa. Lakin insan olduğunu unutma!” diyenlerdenseniz, yaklaşın…
Konuyla ilgili farklı yaklaşımları ve pek çok farklı konuyu Genç Yaklaşım’ın Temmuz sayısında bulabilirsiniz.