Ağustos ayının en anlamlı 7 zaferi
25.11.2010
07:37
1
/ 8
Malazgirt: 26 Ağustos 1071... Türk hâkanı Selçukoğlu Sultan Alp Arslan, Bizans ordusunu yok ediyor. Bizans imparatorluğu Anadolu, Balkanlar ve Güney İtalya'ya hâkim en kudretli ve en medenî Hıristiyan devleti... 3 yıl sonra, 1074'te, taht şehri İznik olmak üzere Türkiye Devleti kuruldu.
Ordusuz kalan Bizans, Anadolu'yu savunamadı. Alp Arslan'ın yeğeni Anadolu Fâtihi Birinci Sultan Süleyman-Şâh, İznik'te Türkiye tahtına oturdu. Türkiye'mizin ilk devlet başkanı oldu.
Bizans'ın Anatolia'sı, öylesine Anadolu'ya dönüştü ki, 1090'lı yıllarda artık bu Selçuklu devletine Avrupa'da Turchia denmeye başlandı, bizim Türkiye dememiz daha sonradır.
Artık böylesine olayın tarih içindeki önemini belirtmeye kalkışmak fuzûlîdir. Malazgirt'in tabiî neticesi olarak, Türkleri Anadolu'dan, Üsküdar'dan atmak için Haçlı Seferleri oluştu.
Ancak Osmanlı Cihan Devletinin uzak temelleri bir defa atılmıştı. Asırlar süren birleşik Avrupa'nın Haçlı seferleri, bu temelleri tahrib edemedi...
2
/ 8
Otlukbeli: 11 Ağustos 1473... Erzincan yakınlarında geçti. Gerçi aynı dili konuşan, aynı mezhepten iki devletin vuruştuğu tam bir kardeş muharebesidir. Ancak İran, Irak, Güney Kafkasya ve Doğu Anadolu'ya hâkim Türkmen hâkanı Sultan Uzun Hasan, 25 Avrupa devletinin koalisyonu ile uzun bir savaşa giren ve cihan devletinin temellerini atmaya kesin kararlı Fâtih Sultan Mehmed'i, Anadolu'yu ele geçirip Rumeli'ne sürmek için, Avrupalı müttefikleriyle anlaşmıştı.
Fâtih, Akkoyunlular'ı Fırat- Toroslar çizgisinin doğusuna uzaklaştırdı. Otlukbeli'nde top'un yalnız kuşatma silâhı değil, meydan muharebesinde de birinci derecede silâh olduğunu gösterdi. Uzun Hasan, vârisi olduğunu iddia ettiği Timur'un başarısını gösteremedi. Osmanlı şevketini kıramadı.