10 maddede büyük oyun
Türkiye’ye karşı emperyalizmin belki de son büyük savaşı açılmış durumda. Bir türlü diz çöktürülemeyen Türkiye’ye karşı global güç merkezleri gözlerini karartmış ellerindeki her kozu oynamaktalar. Yüzlerindeki maske düştü, bu da onları çok daha gözü kara yapıyor.
Sykes-Picot Anlaşması ile bölgemize düzensizlik ve bunun izin verdiği “böl ve yönet” politikalarını getiren bu çevreler, yıllardır bu anlaşmanın hayaletini bölgemizde uçuruyorlar. Emperyalizmin bu büyük planı bir tek Türkiye’de istenildiği gibi tutmadı. Sykes-Picot Anlaşması’nın hayaleti son dönemde sadece Türkiye semaları üzerinde uçmaya başladı. Bir anlamda Birinci Dünya Savaşı’nın nihai hesaplaşması şu anda Türkiye ile yapılmak isteniyor.
Dediğim gibi bir büyük oyun var ortada; emperyalizmin belki de son büyük saldırısının planı bu. Hedefte de bizler varız. Bu yüzden oyunu iyi anlamalıyız ki bu süreçten başımız dik ve çok daha güçlü bir şekilde çıkabilelim.
YÜZ YILLIK ARZULAR
Ama bu o kadar kolay bir iş değil. Çünkü bu oyun yılların planlamasıyla neredeyse yüz yıldır baskı altında tutulan arzular ve hedefler doğrultusunda çok ince ve detaylı hazırlanmış acımasız bir plan.
Planı tüm boyutlarıyla tüm bağlantılarıyla toplum olarak belki henüz anlamayabiliriz ama birtakım ipuçları şu anda bile var elimizde. Şimdi bu ipuçlarını maddeler olarak ortaya dökmeliyiz.
1 TÜRKİYE’YE YÖNELİK BÜYÜK PLAN
Birinci Dünya Savaşı sonrasında Osmanlı İmparatorluğu’nun hâkimiyetinin çekildiği Ortadoğu bölgesine yeni düzen getirilmesi emparyalizmin en büyük işi haline geldi. Sykes-Picot Anlaşması, emperyalizmin güç merkezlerinde kâğıt üzerinde yeni ülke haritaları çizen istihbaratçıların yeni düzeni kurma çabasıydı.
2 SÜREKLİ ÇATIŞMA
Güç merkezleri, bu bölgedeki planlarını ve hayli önemli olan petrol politikalarını bölgede sürekli karışıklık olmadan yürütemeyeceklerini biliyorlardı. Bu bölgeyi tam kontrol altında tutabilmeleri ve “böl ve yönet” stratejisini uygulayabilmeleri için bölgede sınırları yeniden çizilen ülkelerin ilerde sürekli karışıklık ve iç çatışma yaşayacak şekilde planlanması gerekiyordu.