İstanbul'un turistik yerleri
Yedikule Zindanları
2. Teodosios 413-439 yılları arasında bugünkü Yedi Kule Zindanlarını yaptırdığında ne 7 kulesi vardı ne de zindan olarak kullanılıyordu.
Bizans’a gelen önemli misafirlerin ihtişamlı bir şekilde karşılanması ve konuk edilmesi için yaptırılan Yedi Kule Zindanlarına ilk kuleler, 2. Teodosios’un oğlu tarafından dört kule, gözlem kulesi amacıyla yaptırılmıştır.
İstanbul’un fethinden sonra çağı değiştiren Fatih Sultan Mehmed, yedi kule zindanlarını da değiştirip 3 kule daha eklettiği ve kulelerini surlarla birleştirirken bugünkü adına sebep olan 7 kule tamamlanmış oldu. Bu kulelerin de isimleri vardı.
Yedi Kule Zindanları; Genç Osman, Cephanelik, 3.Ahmet, Hazine, Zindan, Top ve Bayrak kulesi olmak üzere adlandırılırken, bazı kaynaklarda Güney Pylon Kulesi, Kuzey Pylon Kulesi, Kitabeler Kulesi olarak üç farklı kule ismine de rastlanmaktadır.
Bu dönemlerde yedi kule zindanları devletin hazinesinin saklandığı yer olarak kullanılıyordu.
Daha sonraları hapishane olarak kullanılmaya başlanırken ünlü mahkumların hapishanesi olarak biliniyordu. En ünlü mahkumu ise genç yaşta tahta çıkan ve Yedi Kule Zindanlarında yeniçeriler tarafından hunharca öldürülen Genç Osman, namı diğer 2. Osmandır.
Yedi Kule Zindanlarında misafir edilen diğer ünlü mahkumlar ise; Trabzon Rum İmparatoru David Kommenos ve oğulları, son Abbasi Halifesi 4. Mütevekkil ve Kırım Hanı Mehmet Giray’dır.
Son yıllarda özel bir şirkete kiralanan Yedi Kule Zindanlarında bir dönem konserler ve etkinlikler de düzenlenmiş olup şu an Müze olarak ziyaret edilebilmektedir.