İstanbul'un turistik yerleri
Selimiye Kışlası
İstanbul Anadolu yakasından İstanbul’un Tarihi Yarımadasına tüm heybetiyle gövde gösterisi yapan Selimiye Kışlası’nın yerinde önceleri Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırdığı bir saray vardı. Sarayın yerine 3. Selim tarafından kurulan düzenli ordu Nizam-ı Cedid askerleri için 1794-1799 yıllarında yaptırılan ahşap kışla ile başlar Selimiye Kışlasının hikayesi.
1807 yılındaki Yeniçeri ayaklanmasıyla yıkılan ahşap kışla günümüze ulaşamazken, Sultan II.Mahmud 1827-1829 yılları arasında kışlanın yerine dönemin ünlü mimar ailesi Baylanlardan Mimar Krikor Balyan’a Kagir (taştan) bir kışla yaptırmıştır. Sultan Abdülmecid döneminde yapılan düzenlemeler ve dört köşesine eklenen yedişer katlı kulelerden sonra Selimiye Kışlası bugünkü halini almıştır.
1854 Kırım savaşında İngiliz askerlere tahsis edilen kışlada, Modern Hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale İngiliz askerlerin tedavisi ile ilgilenmiştir. Florence Nightingale ve arkadaşlarının kaldığı oda bugün Florence Nightingale Müzesi olarak deniz tarafındaki kuzeybatı kulede bulunmaktadır.
1959 ve 1963 yılları arasında Selimiye Askeri Ortaokulu olarak kullanılan kışla, bugün Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı 1. Ordu Karargahı olarak kullanılmaktadır.
Üniversite yıllarında bir 19 Mayıs günü ziyaret ettiğimizde bizlere subaylar Selimiye Kışlasını ve Florence Nightingale Müzesini de gezdirmişti. Kışla binasının bahçesinde bulunan bayrak direği ise 68 metrelik yüksekliği ile Türkiye’nin En Yüksek Bayrak Direği olma unvanını taşıyor. 20 Temmuz 2005’te hizmete giren bayrak direği 12 Ton ağırlığında ve 15×10 metrelik kocaman bir Türk Bayrağını şerefle taşıyor.