İstanbul'un turistik yerleri
Mihrimah Sultan Cami
Mihrimah Sultan, Kanuni Sultan Süleyman’ın Haseki Hürrem Sultan’dan olan kızı olup, Sultan Süleyman’ın da tek kızıdır.
Yazar Sunay Akın’ın son kitabı Geyikli Park’ta bahsedilirken Güneş ve Ay, bazı kaynaklarda ise Farsça Ayın içindeki Güneş anlamına gelen Mihrimah, Mihrimah Sultan Camilerinin de şifresini bir anlamda içermektedir. Nisan ve Mayıs aylarında Bayezid yangın kulesinden, Mihrimah Sultan (Üsküdar) Cami’sine doğru bakıldığında; sabah gün doğumunda Caminin iki minaresi arasından güneşin doğuşu ve akşam gün batımında ise (Hicrî takvime göre her ayın 14’ünde) ayın doğuşu izlenebilmektedir.
Aynı kuleden batı ufkuna Edirnekapı Mihrimah Sultan Camisine doğru bakılır ise; sabah ayın akşam da güneşin batışı izlenebilmektedir.
İstanbul’un boğaz kıyısında yapılan Üsküdar Mihrimah Sultan Cami Eski İstanbu’un Anadolu girişinde İstanbul’un ihtişamlı manzarasına komşu olurken, Edirnekapı Mihrimah Sultan Camisi, Rumeli tarafından İstanbul’a girenleri İstanbul’un kapısında karşılayan bir asker gibidir.
İstanbul’da Üsküdar (1540-1548) ve Edirnekapı’da(1562-1565) yer alan Mihrimah Sultan Camileri ilk yapılışında tek minareli yapılırken ilk olarak Üsküdar’daki cami inşa edilmiştir. 3. Ahmet döneminde minareler arasında mahya kurulması için Üsküdar’daki cami’ye ikinci bir minare eklenmiştir.
Klasik Osmanlı sanatının eserlerinden olan Mihrimah Sultan Camileri Mimar Sinan’ın erken dönem eserlerindendir.
Edirnekapı Mihrimah Sultan Camisi, on yedi odalı medrese, sübyan mektebi, hamam, türbe ve dükkanlarından meydana gelir. Külliyenin yapıldığı alan Edirnekapı Suriçi’nin önemli tepelerinden biridir.
Üsküdar İskele Mihrimah Sultan Camisi ise cami, medrese, imaret, kervansaray, mektep, kiler ve ambardan oluşmuştur. İhata duvarı içerisinde hastane, tuvaletler, hazineler, ihata duvarı dışında kütüphane ve hamamı bulunur.