İstanbul'un turistik yerleri
Eyüp Sultan Camii
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Vahiy katibi olan Hz. Ebu Eyüb el-Ensari peygamber efendimizi Medine’ye Hicretinden sonra evinde misafri etmiş ve ölümüne kadar da yanında olma şerefine nail olan sahabilerdendir.
İstanbul ve İslam alemi için önemli bir zat olan Hz. Ebu Eyüb el-Ensari 668-669 Emevi İstanbul Kuşatması sırasında bugün Haliç kıyısında bulunan Cami, Türbe, Haman gibi bölümlerden oluşan bir kompleksin olduğu yerde şehit düşmüştür.
Fatih Sultan Mehmed Han, İstanbul’u fethettikten sonra hocası Akşemsettin rüyasında gördükten sonra bugün Eyüp Sultan Camisinin bulunuğu yere türbesi yapılmıştır. Medrese, İmaret Hamam ve Cami yine Fatih Sultan Mehmed Han tarafından 1459 yılında yaptırılmıştır.
1766 yılındaki depremde büyük zarar göre bu cami onarılamayacak gibi olduğu için 1798’de yıkılmış ve 1800 yılında 3. Selim’in yeni yaptırdığı cami ibadete açılmıştır.
İslam dünyası için de çok önemli olan Eyüp Sultan Cami ve Türbesi özellikle cuma günleri ve ramazan ayında ziyaretçi akınına uğrar. Sabahlara kadar insanların ibadet ettikleri ve Peygamber efendimize hizmetleri geçen bu zatı muhteremin huzurunda Allah’a yalvarır, dilek ve isteklerini Allah’a iletirler.
Efsane gezgin Evliya Çelebi, Eyüp Sultan Caminden şu şekilde bahsetmiştir;
“Eyüb Sultan Camii: Bu, Fatih Sultan Mehmed Han’ın yapısıdır ki sevabını Eba Eyüb’e hediye eylemiştir. Deniz kıyısına yakın ensari yerinde düz bir yerde yapılmıştır. Bir kubbelidir. Mihrab tarafında yarım kubbesi daha vardır. Lakin o kadar yüksek değildir. Caminin içinde sütun yoktur. Orta kubbe etrafında sağlam kemerler vardır. Mihrabı ve minberi sanatlı değildir. Hünkar mahfili sağ taraftadır. İki kapılıdır. Biri sağ tarafta yan kapısı, diğeri kıble kapısıdır. Kıble kapısı üzerinde bir mermer üzerindeceli yazı ile şu tarih yazılmıştır: hamden lillah beyti mamur oldu bu. Sağ ve solda iki minaresi vardır. Avlusunun üç tarafı odalarla süslüdür. Ortasında cemaat maksuresi vardır. Bu maksure ile Eba Eyüp mezarı arasında göklere baş uzatmış iki çınar vardır ki, cemaat gölgesinde ibadet eder. Bu avlunun da iki kapısı vardır. Batı kapısının dışında büyük bir avlu daha vardır. İçinde dut ve diğer ağaçlarla yedi tane büyük çınar vardır. Bu avlunun iki tarafında abdest muslukları vardır. “