İstanbul'un turistik yerleri
Fatih Camii
İstanbul’un yedi tepesinden birine kurulan Fatih Cami ve Külliyesi yapılmadan önce bu tepede, I. Constantinus’un döneminde yapılan Havariyun(12 Havari) kilisesi yer alıyordu. Daha önceleri bu tepede bazı Bizans İmparatorlarının da gömüldüğü rivayet edilmektedir.
Fatih Sultan Mehmed Han, bizans için çok önemli bir yer olan ve Ayasofya’dan sonra en kutsal sayılan, şehrin de ortasında bulunan 12 havari kilisesi’nin (Hagioi Apostoloi) yerini özellikle seçtiği, şehrin ortasında İslam inancına ait bir simge olmasının şehre yeni bir inancın hakim olduğunun işaretlerini vermeyi hedeflediği düşünülmektedir.
Faith Sultan Mehmed Han’ın şehrin ortasına inşa ettirdiği bu cami ve külliyesini örnek bir şehircilik anlayışı ile düzenlediği Fatih Camisini merkez alarak, iki yanında medreseler, bunların önünde bir tarafta aş evi, öteki tarafta hastane, daha ileride bir çarşı ile bir de hamam yer almıştı.
Yapımı 8 yıl süren cami 1470 yılında tamamlanmış olup, 2. Bayezid ve 3. Mustafa zamanlarında yaşanılan depremlerde gördüğü hasar nedeniyle 2 kez yeniden onarılmıştır. Bu onarımlardan sonra cami orijinal görüntüsünden uzaklaşmıştır.
Caminin ilk inşasından bugüne depremlerden dolayı bir çok yer değişmek zorunda kalmış ve sadece şadırvan avlusunun üç duvarı, şadırvan, taç kapı, mihrap, birinci şerefeye kadar minareler ve çevre duvarının bir kısmı kalmıştır.
Fatih Sultan Mehmed Han’ın da Türbesi Fatih Cami Külliyesinde yer almaktadır. Büyük cibali yangınında büyük zarar gören türbede sanduka ve türbe binası 1.Abdülhamid tarafından yenilenmiştir. Sanduka yeniden yapılmış ve üzerine de Kabe örtüsü örtülmüştür.
Fatih’in türbesi ile ilgili bir kaç rivayet vardır. Fatih’in Türbesi hali hazırda 12 havariden kalan yıkıntıların üzerine yapıldığı için cami külliyesi altında bulunan bir dehlizde Fatih’in asıl mezarının yer aldığı, caminin depremlerdeki yenilenme çalışmaları ve depremlerde toprak kaymaları neticesinde yerinin değişmesi ile bugün ki cami mihrabı altında kaldığı rivayet edilmektedir.
Fatih’in eşi ve II. Bayezid’in annesi Gülbahar Valide Sultan’ın, “Plevne Kahramanı” Gazi Osman Paşa’nın, ve mesnevi şarihi Abidin Paşa’nın türbeleri buradadır.
Bunların dışında türbeleri yer alan Devlet adamları, Sadrazamlar, Şeyhülislamlar ve ilmiye mensupları da yer almaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır;
Sadrazam Mustafa Naili Paşa
Sadrazam Abdurrahman Nureddin Paşa
Sadrazam Gazi Ahmed Muhtar Paşa
Şeyhülislam Amasyevi Seyyid Halil Efendi
Şeyhülislam Mehmed Refik Efendi
Ahmet Cevdet Paşa
General Pertev Demirhan
Emrullah Efendi. Maarif Nazırı.
Şehbenderzade Ahmed Hilmi Bey, Darülfünun Felsefe müderrisi ve edip
Yesari Mehmed Esad Efendi, Hattat
Hariciye Nazırı Veliyüddin Paşa
Yesarizade Mustafa İzzet Efendi, HattatFatih sultan mehmet türbesi
Sami Efendi, Hattat
Amiş Efendi, Mutasavvıf ve Fatih türbedarı.
Maraşlı Ahmed Tahir Efendi, Amiş Efendi’nin talebesi
Kazasker Mardini Yusuf Sıdkı Efendi
Manastırlı İsmail Hakkı Efendi, Selatin camileri vaizi
İbrahim Subaşı (Tokatlı)
Ahmed Midhat Efendi
Bolahenk Mehmed Nuri Bey, Musıkişinas, hoca ve bestekar
Köse Raif Paşa
Ferik Yanyalı Mustafa Paşa
Akif Paşa
Sultanzade Mahmud Celaleddin Beyefendi
Hariciye Nazırı Mehmed Raşid Paşa
Hace İshak Efendi