İstanbul'un turistik yerleri
Atatürk Müzesi
1.Dünya Harbi bittikten sonra İstanbul’a gelen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Pera Palas gibi birkaç geçici ikamette kaldıktan sonra kız kardeşi Makbule Hanım ve annesi Zübeyde Hanım ile birlikte bugün Şişli ilçesi sınırlarındaki Halaskargazi caddesinde bulunan Oseb Kasabyan’a ait olan 3 katlı evi kiraladı. Aralık 1918 ile 16 Mayıs 1919 tarihleri arasında Atatürk’ün kaldığı bu ev milli mücadelenin ve Türkiye Cumhuriyetinin de ilk adımlarının atıldığı, planların yapıldığı önemli bir karargahtı.
İlk katını yaverine veren Atatürk, ikinci kattını da çalıma ve toplantı odası olarak düzenlemiş, en üst katı ise annesi Zübeyde Hanım ile kardeşi Makbule Hanım için uygun görmüştü.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk Samsun’a milli mücadeleyi başlatmak için hareket ettiği 16 Mayıs 1919 gününe kadar bu evde kalmıştır.
28 Mayıs 1928’de İstanbul Belediyesi’nin (Şehremaneti) satın aldığı ev, 15 Haziran 1942’de İstanbul Vali ve Belediye Başkanı Lütfi Kırdar tarafından Atatürk İnkılabı Müzesi adıyla hizmete girmiştir.
Müzenin giriş katında Atatürk’ün doğumu, öğrenim yılları, ilk subaylık yılları, Trablusgarp, Balkan Savaşları (1911–1913), Atatürk büstü, Çanakkale Savaşları, Mondros Mütarekesi ve Osmanlı devletinin durumunu (Ekim 1918) Milli Mücadele hazırlıkları ile ilgili belgeler yer almaktadır.
Müzenin birinci katında Atatürk’ün Samsun’a çıkışı, Amasya Tamimi, Erzurum Kongresi (23 Temmuz–7 Ağustos 1919), Sivas Kongresi’nde giydiği jaketatay, yeleği, 1918 yılında Karlsbad’da satın aldığı ceket, Atatürk’ün 1920’li yıllarda giydiği Skoç takım elbisesi, kalpağı, termosu, rugan çizmesi, mareşal üniforması, potinleri, astragan kalpağı, çamaşırları, mecliste saltanatın kaldırılışı sırasında kullanılan kalemler, not defteri, Nutuk’un 1927’de basılan ilk baskısı , Gazi Mustafa Kemal Paşa adına Ankara’da hazırlanmış nüfus kağıdı, Amerika devlet başkanı Roosevelt’in Atatürk’e hediye ettiği müzik dolabı ile Büyük Taarruz ile ilgili bilgiler bulunmaktadır.
Müzenin ikinci katında; Pisani’nin Yunanlıların İzmir’e çıkışı ile ilgili, Kurtuluş Savaşı’nda yaralılara bakan kadınlar, göçlerle ilgili tabloları, altın kaplama sigara tabakası, Lozan etiketli smokini, frakı, son yıllarında giydiği süveter, plaketler, Atatürk’ün Selanik’te doğduğu evin maketi, yazlık giysileri, K.A markalı ipek gömleği, madalyaları, kahve fincanı, kartvizitleri, Cumhuriyetin ilanından sonra İstanbul’a ilk gelişi olan 9 Temmuz 1927 tarihli belediyede imzaladığı defter, İbrahim Ferit’in, Ressam Emin’in Atatürk portreleri, İbrahim Çallı’nın Atatürk portresi, Zeki Kocamemi’nin Atatürk’ün cenaze merasimi ile ilgili 1939 tarihli tablosu bulunmaktadır.