İstanbul'un turistik yerleri
Jale Kuşhan Balmumu Heykel Müzesi
Jale hanım, jeofizik mühendisi ve kendi sektöründe bir inşaat şirketince çalışırken fark ettiği Rusça bilen kalifiye insan ihtiyacını keşfettiğinde, bu yolun kendisini bir balmumu heykel müzesi sahibi yapabileceğini asla hayal edemezdi.
Jale Kuşhan, Rusça öğrenmeye gittiği Ukrayna’daki bağlantıları sayesinde ihracat yapmaya başlamış ve St. Petersburg’da gördüğü bir balmumu heykel müzesinden oldukça etkilenmişti. Bu ilginç müzeyi ülkesine kazandırmak için 3 bankadan aldığı krediler ve balmumu heykel müzesi ile yaptığı anlaşmalar neticesinde 34 Dünyaca ünlü insanın balmumu heykellerini Türkiye’de 3 ay boyunca sergilemek üzere kiralamasıyla Jale Kuşhan Balmumu Heykel Müzesinin ve başarılı bir girişimcilik hikayesinin de ilk tohumlarını atmış oldu.
Bir balmumu heykel için 8-15 sanatçının 1.5 ile 3 yıl arasında emek harcaması ve kullanılan saç, göz, kirpik, sakal gibi aksesuarların orijinal yani insandan alınarak kullanıldığını da eklersek balmumu bir heykel oldukça emek isteyen ve bir o kadar da zahmetli ancak, eşsiz bir sanat.
Heykeli yapılacak insan hayatta ise fotoğraf çekimi, yüzünden alınan mask ile desteklenebiliyor ancak, heykeli yapılması düşünülen kişi hayatta değilse yine resimleri kullanıldığı gibi bürokratik bir engel yok ise mezarı açılıp kemik yapısı ve antropometrik yapısı incelenerek gerçeğe en yakın yüz hattını ortaya çıkartmaya çalışılmakta. Jale Kuşhan Balmumu Heykel Müzsinde bulunan Korkunç İvan ve Timurlenk’te bu yöntem kullanılmıştır.
Heykeller sergilenirken yaşadığı yıllara uygun bir dekor içerisinde yaşatılmakta ve müze gezisi sırasında ücretsiz dil desteği verilerek görsellerin de desteklediği bir sunum ziyaretçilere verilmektedir.
İlk etapta T.C. Kültür Bakanlığından alınan izinlerin yenilenmesi ve balmumu heykellerin asıl sahibi olan müzeden zaman istenmesi neticesinde bir de bakmış ki kiraladığı 34 heykelin kira öder gibi parasını ödeyerek sahibi olmayı başarmış Jale hanım. Türkiye’de hiç bilinmeyen bu sanatın tanıtımını yapmak oldukça meşakkatli olmuş ancak, 11 yılda 26 şehirde açılan 50 sergi ile gün geçtikçe balmumu heykel sayısını da arttırmış ve 60 heykel sayısına ulaşmış. Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere Türk büyüklerinin de heykellerini yaptıran ve sayıyı her geçen gün arttıran Jale hanım’ın amacı 100 Türk ve Dünya büyüğünün balmumu heykelini yaparak sabit bir müze kurabilmek. Bu koleksiyonu uluslararası platformda Türkiye’yi tanıtmada kullanmak.
İstanbul Jale Kuşhan Balmumu Heykel Müzesinde Kemal Sunal, Levent Kırca, Mustafa Kemal Atatürk, Michael Jackson, Arnold Schwarzenegger, Adolf Hitler gibi bir çok ünlü ismin gerçeğiyle bire bir aynı balmumu heykelini görmeniz mümkün.
İnsanların müzeyi ve balmumu heykel sanatını sevmesi ve desteklemesi için farklı uygulamalara da imza atan Jale Kuşhan, müze ziyaretçilerinden dileyenlerin el veya ayaklarından alınan kalıplar neticesinde balmumu heykellerinin yapılmasını sağlıyor.
Müze’nin bir çok ünlü ziyaretçisi olduğu gibi bu ziyaretçilerden bazıları kendi heykellerini de canlıyken görebilme şansına erişiyorlar. Jale hanım’ın girişimleriyle İstanbul Valiliği ile yapılan anlaşmalar neticesinde öğrencilerin görsel destekli eğitimini kapsayan bir müze gezisi olarak Jale Kuşhan Balmumu Heykel Müzesi ziyareti de teşvik ediliyor.