1-EĞiTiM PROGRAMINA KATILANA 54 TL HARÇLIK
‘İşçinizi kendiniz yetiştirin’ sloganıyla İŞKUR tarafından uygulanan programın süresini önümüzdeki yıl bilişim ve imalat sektörleri için 3 aydan 6 aya çıkartıyoruz. İşbaşı eğitim programlarına katılanlara günlük 54 liraya kadar cep harçlığıyla genel sağlık sigortalarıyla iş kazası ve meslek hastalığı primleri karşılanmaya devam edecek. Siber güvenlik, kodlama gibi alanlarında 75 lira cep harçlığı sağlanacak.
2- ANNELER iÇiN AYLIK 400 LiRA ÇOCUK DESTEĞi
İşBAŞI eğitim programlarında kadınlara ayrı bir yer verdik. Bu programlara ve kurslara katılan kadınlara 2-5 yaş arasındaki çocukları için aylık 400 lira bakım desteği sağlanacak. Bir yandan işsizlikten şikayet edilirken, bilhassa da sanayicilerimiz, işçi bulamamaktan yakınıyor. Bu çelişkiyi ortadan kaldırmak ve mesleki eğitimin etkinliğini artırmak için özel sektörle iş birliği yapıyoruz.
3-DÜZENLEMEYLE ÖĞRENCiLERiN YETiM AYLIĞI KESiLMEYECEK
Yetimlerin, inancımızda ayrı bir yeri var. Mevcut sistemde, 18-25 yaş aralığında öğrenci olup da çalışmaya başlayanların yetim aylıkları kesiliyor. Bu öğrencilerimizin aylıklarının devam etmesini sağlıyoruz.
4 -MESLEKİ EĞİTİM VE BECERİ PROJESİ BAŞLIYOR
Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme Projesi adıyla başlatılan çalışma kapsamında iş gücü piyasasının nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak için teoriyi ve pratiği birleştiren yeni bir modele geçiyoruz. Bu projenin uygulama süresi iki yıl olacak. Proje kapsamındaki programlarda eğitim, teori ile pratiği birlikte içerecek şekilde 8 aya kadar sürelerle düzenlenecek. Bu eğitimlerin ücretlerini devlet karşılayacak.
5- 18-25 YAŞTA YEŞiL PASAPORTTA SÜRE UZADI
Yeşil pasaport olarak bilinen hususi damgalı pasaport sahibi gençlerimiz, kayıtlı olarak çalışmaya başladıklarında bu haklarını kaybediyorlardı. Artık 18-25 yaş aralığındaki gençlerimiz, çalışmaya
başlasalar da pasaportlarını kullanmayı sürdürebilecekler. Taşeron işçilere kadro verilmesi konusuna da değinen Erdoğan, “Taşeronluk neydi? Adeta komisyonculuktu. Ama artık o bitti” dedi.
6- ENGELLiLERE VERiLEN HiBE 50 BiN TL’YE ÇIKTI
En az yüzde 40 engelli raporuna sahip, iş kuracağı alanda girişimcilik eğitimi sertifikası bulunan engellilere İŞKUR tarafından 36 bin liraya kadar hibe desteği veriliyor. Bu rakamı önümüzdeki yıl inşallah 50 bin liraya yükseltiyoruz. Erdoğan ayrıca, uzun vadeli büyümenin temel şartı olan bilimsel ve teknolojik ilerlemeyi derinleştirmenin yolunun dijital dönüşümden geçtiğini bildiklerini söyledi.
7- ESNAFA: BİR SENDEN BİR DEVLETTEN
Önümüzdeki yıl, 3 ve daha az çalışanı olan işletmelerimizin, sağladıkları her ek istihdam için ödedikleri maaş, prim ve verginin bir ayını kendileri, bir ayını da devlet ödeyecek. Yani esnaflarımıza, imalatçılarımıza, küçük işletmelerimize, ‘Bir ay senden, bir ay bizden’ diyoruz. Sağladığımız bu teşvik, 12 ay süreyle de geçerli olacak.
8- PRiM VE VERGi DESTEĞi 12 AY OLACAK ŞEKiLDEDEVAM EDECEK
İmalat ve bilişim sektörlerini stratejik öncelik olarak belirledik. Bu sektörlerdeki işverenler yalnızca asgari ücretli çalışanları için prim desteği alıyordu, şimdi prime esas kazanç sistemini getiriyoruz. Artık ek istihdamda 4 bin 740 liraya kadar olan ücretler de sigorta primi teşvikine dahil edildi. Bu yıl çalışan başına 773 liradan bin 884 liraya kadar olan prim ve vergi desteği 12 ay olacak şekilde önümüzdeki yıl da devam edecek.