Sıfır atık ısı projesi ile temiz enerji üretiminde yeni dönem başlıyor.
Makine mühendisi Hasan Ayartürk, hafif sanayideki fabrikalar, atölyeler ve iş yerlerindeki atık sıcak su, sıcak gaz, baca ısısı ile 100 derecenin altındaki jeotermal sulardan sıfır karbon emisyonlu, temiz enerji üretme olanağı sunan patentli bir teknoloji geliştirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının "Türkiye Atık Isı Potansiyeli Değerlendirme Projesi"nde yer alan bilgilere göre Türkiye'de hesaplanan toplam teorik atık ısı potansiyeli yıllık 160 bin terajoule. Atık ısı potansiyelinin geri kazanımıyla ulaşılabilecek tasarruf yılda 650 milyon dolar, eş değer karbon emisyonu azaltımı ise yılda 10 metrik ton olarak hesaplanıyor. Bu da yılda yaklaşık 4 milyon aracın saldığı karbon emisyonuna denk geliyor.
PROJEYİ İLK BAŞLATAN ŞİRKET OLMAK İSTİYOR
Atık ısı potansiyelinin yüzde 42'si sanayide, yüzde 40'ı termik santrallerde ve yüzde 18'i ticari binalarda bulunuyor.
Bu potansiyeli değerlendirmek üzere TÜBİTAK Bireysel Genç Girişim (BİGG) desteğiyle 2016'da kurulan RePG Enerj firması, sanayi ve endüstri ortamlarındaki hava, az veya çok yoğun atık ısıyı kullanarak 20 kilovat saatle 1 megavat saat arasında enerji üretimi yapan teknolojiler ve cihazlar üretiyor. Firma, "Sıfır Atık Isı" stratejisini ilk başlatan ve uygulayan şirket olmak istiyor.
RePG Enerji Yönetim Kurulu Başkanvekili ve Kurucu Genel Müdürü Hasan Ayartürk, kazan ya da soba bacalarından dışarı atılan sıcak baca gazı veya 100 derece altındaki jeotermal sıcak suların atık ısı olarak adlandırıldığını söyledi.