Uzay çöpleri alarm veriyor: Yörüngedeki tehlike, uyduların geleceğini tehdit ediyor!
Uzay, insanlık için büyük bir keşif alanı olmuştur ve son 60 yıldır devam eden uzay faaliyetleri, bize evren hakkında önemli bilgiler sağlamıştır. Ancak bu faaliyetlerin bir sonucu olarak, yörüngede artan sayıda takip edilebilir cisimler var.
Günümüze kadar 6.050'den fazla roket fırlatıldı ve bu, yörüngede 56.450'den fazla takip edilebilir cisme neden oldu. Bu rakamlar, yörüngedeki uzay çöplerinin artmasına ve uzayda yolculuk yapan astronotlar için güvenlik riski oluşturmasına neden oluyor.
İnsanlar, uzayı keşfetmeye başladığından bu yana uzayda kirlilik de oluşturuyor. Binlerce kullanılmayan uydu ve fırlatılan roketlerden arta kalan parçalar, Dünya yörüngesinde uydular ve uzay araçları için çarpışma riskini oluşturuyor.
Dünya'da uzaya 1957 yılından bu yana binlerce roket ve uydu fırlatıldı. Bunların çoğu hala uzayda kalmaya devam ederken, gelecek süreçte daha fazlasının uzaya fırlatılmasının söz konusu olduğu biliniyor. Bu durum, uzay çöplerini artırırken, fırlatılan roket ve uyduların zamanla çarpışma riskini doğuruyor.