Padişaha samuray zırhı getiren Japon
10.06.2009
07:37
1
/ 7
Bu zırh, Ertuğrul gemisinin Japon sularında batışından bir buçuk yıl sonra -1892nin ilkbaharında- Japon imparatorlarının soyundan gelen Torajiro Yamada adlı bir tüccar tarafından getirilmiştir.
Yamada; o tarihten 300 sene evvel (1615te) Japon kahramanlarından İveyasu Tokuğava ve Hideyori Toyotomi arasında, Osaka kalesinde cereyan eden meşhur muharebenin tablosu, bu muharebede kullanılan samuray zırhı takımı ve kabzası altınla süslenmiş bir kılıcın yanında, 1890ın Eylül ayında yaşanan Ertuğrul faciasından kurtarılanlar için toplanan, ancak o zamana kadar ulaştırılamayan 20 altın lira yardımı, Osmanlı sultanına takdim etmiştir.
Çok kıymetli olan bu zırh ve yanında takdim edilen diğer hediyeler, Yamadanın ailesine nesilden nesile intikal ederek özenle korunmuştur. Ata yadigârı bu kıymetli eserlerin vârisi Yamada, Sultan İkinci Abdülhamide bu hediyeleri arz etmiştir.
Yamada Efendi, Sultan Abdülhamid Hana takdim olunmak üzere getirdiği zırh, kılıç ve tabloyu, o tarihlerde (Mayıs 1892) İstanbulda Harp Okulunda (Mekteb-i Fünün-i Harbiye-i Şahane) okuyan Japonyalı Abdülhalim Nuda Efendi vasıtasıyla Yıldız Sarayına ulaştırmıştır.
Sultan İkinci Abdülhamide hediye edilen bu samuray zırh takımı ve kılıç bugün 400 yaşında ve hâlen Topkapı Sarayı Müzesinde teşhir ediliyor. Bu göz alıcı takım, Japonyada zırh imalatıyla şöhret kazanan Myoçin tarafından yapılmış. Göğüs kısmındaki ezik, muhtemelen 1615teki savaşın bir hatırası.
Bunun yanında Yamada, ticaret maksadıyla çeşitli cinslerde kılıç (60), altın işlemeli kabzalar (200), değişik kılıç ziynetleri (60), muhtelif boyda tabak ve kutu (80), ayakkabılar (2), Japon İmparatoru Mikadonun resimleri, at ve Japonyanın milli ibadetlerini gösteren muhtelif resim (10) de getirmiştir.
Peki, Samuray zırhını getiren Japon kimdi?
2
/ 7
Bugün Topkapı Sarayında sergilenen dört asırlık samuray zırhını, kılıcı ve bunların kullanıldığı savaşı gösteren tabloyu İstanbula getiren Torajiro Yamadanın soyu Japon İmparatoru Kambutennonun sülalesine kadar ulaşıyor. 23 yaşındayken İstanbula gelen Torajiro Yamada, burada bulunduğu müddetçe Türkçeyi ve Osmanlının kültürel yapısını öğrenmeye çalıştı. Ticaretle de meşgul olduğu İstanbulda, Japonyadan getirdiği mutfak eşyaları ve fincan takımları ile bir Japon Fuarı açtı. İslamiyetle müşerref olup Kurân-ı Kerîm okumayı da öğrenen Yamada, Abdülhalîl ismini kullanmaya başladı ve 1932de vefatına kadar Japon-Türk dostluğu üzerine girişimlerde bulundu.
Her Sayısı birbirinden ilginç konu ve yeni tarih bilgileri ile okurlara sunulan aylık 7 Kıta Tarih Dergisi'nin Aralık 2010 Tarihli 28. Sayısında bu konunun detaylarının yanı sıra bakın başka ne konular var?