Fotoğraf sanatına dair herşey

Dijital donanımı her geçen gün artan cep telefonları fotoğraf çekim merakını artırırken, fotoğraf kurslarına da ilgi bir hayli ilgi artıyor. Peki iyi bir fotoğraf çekmenin tüyoları ne?

Fotoğraf sanatına dair herşey
Fotoğraf sanatına dair herşey
GİRİŞ 25.05.2013 14:48 GÜNCELLEME 25.05.2013 14:48

Kader Basayoğul'un haberi

Fotoğraf sanatçıları iyi bir fotoğraf çekmenin zamanla olacağını etkili bir şekilde fotoğraf çekmek hakkında önemli tüyolar verdi.

Sosyal medyanın hayatımıza girmesiyle ve cep telefonlarının fotoğraf çekme kalitelerinin artmasıyla birlikte birden fotoğrafçılık merakı sardı gençleri. Sosyal ağlarda artık insanlar fotoğraflarıyla birbirleriyle yarışır hale geldiler . Biliyoruz ki fotoğraf çekmek bir sanattır. Fotoğraf sanatçıları, etkili fotoğraflar çekmenin püf noktalarını ve fotoğraf çekimleri sırasında nelere dikkat edilmesi gerekiyor.

Fotoğraf sanatına dair önemli tüyolar

Fotoğraf çekerken  acele etmeyiniz

ister dijital, isterse kimyasal (analog) fotoğraf makinesi olsun, aslında fotoğrafı çeken cihaz değil, fotoğrafçının kendisidir. Yani iş fotoğraf makinelerinden ziyade kişide bitiyor.Bir fotoğraf, alelacele ve düşünmeden çekilmemelidir. En azından, mümkün olduğunca kafa yorularak çekilmelidir.

Ayarları yapılmadan fotoğraf çekilmemeli

  Yani bir fotoğrafçı, çerçeveyi önce kafasında çekmeli, varsa senaryosunu  oluşturmalı, ışık şartları ve zamanlamasını yapmalı ve ondan sonra deklanşöre   basmalıdır.

Potre fotoğrafı  çekerken çekeceğiniz kişiyi tanıyın

Çekeceğiniz kişiyi tanımıyorsanız önce biraz konuşup samimi davranın, bu fotoğraf çekilirken karşınızdakinin rahat davranmasına ve fotoğrafın daha iyi çıkmasına neden olacaktır.

Fotoğraf çekerken nelere dikkat etmeliyiz

Fotoğrafın olmazsa olmazı ışığa dikkat edin

Işık, bir fotoğrafçı için hemen herşeydir. Bu sebeple fotoğrafçılar birbirlerine iyi dilekte bulunurken "ışığınız bol olsun" demektedirler. Tıpkı bir denizcinin diğerine "rastgele" demesi gibi.

Bir fotoğraf, özel olarak aksi istenmiyorsa, yeteri kadar ışık almalıdır. Işığın fazla olması, "patlama" tabir edilen duruma yol açar yani fotoğrafın belli kısımlarında renkler fazla açık olur, hatta o bölgedeki detaylar kaybolur. Oysa fotoğrafın en iyi hali, ışığı en güzel almış halidir. Ne çok fazla, ne çok az.

Gün batımında çekim yapıyorsanız güneşi arkanıza alın

Güneşi arkaya alırsanız insanların gözlerini kısmasını ve yüz hatlarından dolayı koyu gölgeler oluşmasını engellersiniz. Gün batımında da güneşi arkaya alın. Batan güneş insanları turuncu yapar, güzel yapmaz.

Fotoğraf hangi saatlerde çekilmeli

İdeal fotoğraflama saatleri, gün ışığı için ikindi suları diyebiliriz ama bu çok genel olur. Bununla birlikte akşam saatlerinde gün batımında çekilen fotoğraflar, ilginç bir ambiyans sunabilir. Yani ışığın seçimi, tamamen fotoğrafçının "ne yapmak istediğine" bağlıdır.

Kompozisyonu Sadeleştirin

Bir fotoğrafta kompozisyon yani çerçevelenen kesim, ne kadar az objeden oluşursa, o kadar temiz bir görüntü oluşur ve fotoğraflanan obje, daha öne çıkar. Buna karşılık çerçevedeki yabancı ve gereksiz unsurlar fotoğrafın değerini düşürüp, izleyicinin dikkatini dağıtır.

Anı (Hareketi) Yakalayın

Eğer hareketli bir obje çekiyorsak, onun en etkileyici, zirvedeki hareketini fotoğraflamak gerekiyor. Örneğin bir çocuğun topa vurduğu anı düşünün. İşte o anı fotoğraflamak, topu ayaktan çıkarken fotoğraflayabilmek zordur ama en güzel sonucu verir. Bu bazen top oynayan bir çocuk, bazen suya atlayan bir kurbağa, bazen de uçan bir kuşun avına dalışı olabilir. Fakat unutmamak gerekir ki, bu çok iyi bir zamanlama gerektirir.

Fotoğrafı etkili kılmak için canlılara yer veriniz

Bir fotoğraf karesi, içinde bir canlı ve özellikle insan varsa, daha etkili olmaktadır zira o canlı/insan, o fotoğrafın konusunu oluşturmaktadır. Örneğin bir gün batımını düşünelim. Gün batımında harika bir kızıllık, bir kayaların üzerinden denizi gören bir mekan, hoş bir ağaç var ve bunu fotoğrafladınız. Gerçekten etkileyici olur ama bu fotoğrafı çok daha etkileyici kılmak isterseniz, o gün batımında yalnız başına bir adamın uzaklara bakışı veya el ele tutuşmuş iki sevgilinin birbirlerine yaslanmasını fotoğraflamalısınız.

Objeleri Çerçeveye Yerleştirin

Bir karede objeler, merkeze yerleştirilmezse, genelde daha etkili sonuçlar alınır. Bir açıklaması yok ama bu durum böyle nedense. Çoğu kez merkeze yerleştirilen bir küçük obje, kenarlara yerleştirilmiş bir objeden daha banal duruyor.

Fotoğrafçılıkta "altın noktalar" denen bir kavram var. Buna göre vizörden gördüğünüz bir çerçeveyi baz alalım. Bu çerçeveyi yatayda ve dikeyde üç parçaya bölecek şekilde konumu ayarlayıp çekmeliyiz.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika... Cumhurbaşkanı Erdoğan: En zor günler artık geride kaldı!
Hollanda basınında gündem Galatasaray! Dikkat çeken Fenerbahçe kıyası