Akıllı telefonlar bir geleneği bitirdi
Gelişen teknoloji hayatımızı kolaylaştırsa da bazı gelenekleri ise ortadan kaldırıyor.
Bir zamanlar tarihi yerlerde hatıra fotoğrafı çektirmek isteyenlerin ilk durağı, şipşak fotoğrafçılar oluyordu. Fakat dijital fotoğraf makineleri ve akıllı cep telefonlarının artmasıyla birlikte bu meslek kaybolmaya yüz tutmuş durumda. Mesleğini halen sürdüren fotoğrafçılar ise 'akıllı telefonlar çıktı mesleğimiz öldü' ifadelerini kullandı.
Yerli ve yabancı turistlerin en çok ziyaret ettiği tarihi şehirlerden birisi de İstanbul. Hatıra fotoğrafı çektirmek isteyenler için Sultan Ahmet Meydanı ve Beyazıt Cami'si gibi tarihi yerlerde şipşak fotoğrafçılar hazır bulunuyor. Ama şimdilerde onlar oldukça zor günler geçiriyor. Sebebi de teknolojinin gelmesiyle birlikte insanların hatıra fotoğraflarını kendilerinin çekmesi. Böyle olunca da şipşak fotoğrafçılık mesleği kaybolmaya yüz tutmuş durumda.
Beyazıt Cami önünde bu mesleği yapan 4 şipşak fotoğrafçı kalmış. Bunlardan biride 17 yıldır fotoğrafçılık yapan Ali Erkal. Artık eve ekmek götürmekte zorlandığını belirten Erkal, “Eskiden işlerimiz çok iyiydi. Şuanda işlerimiz hiç yok. Yani akıllı telefonlar çıktığı için iş yapamıyoruz. Şimdi akıllı telefonlar çıktı millet gelip kendi telefonuyla fotoğraf çekiyor. Burada Beyazıt’ta bizde seyirci kalıyoruz. Yani eskiden 7-8 sene önce işlerimiz çok iyiydi. 17 senedir buradayım işim çok iyiydi. Ama şuanda işim yok.” dedi.
İstanbul’da turistlik mekanlarda şipşak fotoğrafçılığı yaptığını anlatan Mardinli Ali Demir ise, "Cep telefonunun bir alışkanlığı değiştirdiğini söylüyor. Demir, “Bizim işimiz 7-8 sene önce güzeldi. Tabi bu cep telefonları çıktığından oluyor yani baya etkiliyor. Ne kadar bunlar kadar da orijinal olmazsa dahi yani millet ucuzunu tercih ediyor.” diye konuştu.