Yayla'ya göre hangi gazete kimi destekliyor
Akademisyen yazar Atilla Yayla, bugünkü köşesinde hükümetin medya üzerindeki etkisine yönelik eleştirilere değinirken gazeteleri tasnif etti ve gazete tirajlarıyla değerlendirerek çarpıcı bir değerlendirmede bulundu.

Atilla Yayla, Yeni Şafak'taki köşesinde "Medya kimin kontrolünde" başlığı ile ele aldığı medya iktidar ilişkileriyle ilgili şunları yazdı:
Bugünlerde çeşitli alanlarda gerçeklikle bağı bulunmayan telaşlı ve sağlam maddî temelden yani doğru bilgiden yoksun yorumlara daha çok rastlıyoruz. Bu tür yorumlardan biri, medya hakkında. Bazılarına göre medya tamamen ya da tamama yakın oranda hükümetin kontrolü altında. Hükümetin istemediği şeyler yazılamıyor. Medyada hükümet asla veya yeterince eleştirilemiyor. Özerk ve bağımsız medya kalmadı. Önemli kimi isimler medyada yazma şansına sahip değil. Bu onların ifade özgürlüğünü engelliyor.
Türkiye ile hiçbir bağı olmayan bir gözlemci ülkeye gelse ve medyanın durumuyla ilgili bu iddiayı ispatlayacak deliller arasa, yeterli delil bulamaz. Hükümetin medyayı, tümüyle kontrol etmek bir yana, ağırlıklı olarak bile kontrol etmekten uzak olduğunu görür.
Türkiye'de Kemalist Posta, Hürriyet, Milliyet, Vatan, Habertürk, Radikal, Sözcü, Aydınlık, Yurt; Taraf; Gülen Hareketi'ne mensup Bugün, Zaman; milliyetçi İslamcı Yeni Mesaj; milliyetçi Yeni Çağ ve Orta Doğu hükümet karşısında yer alıyor. Bu gruba Sol ve Birgün gibi sosyalist Kemalist yayın organları da eklenebilir. Hükümete destek veren medya ise Sabah, Yeni Şafak, Star, Türkiye, Akşam, Takvim, Akit ve Yeni Asya'yı kapsıyor. İlk grubun yayın organı sayısında ve tirajda ikinciyi neredeyse ikiye katladığı görülüyor. Öyleyse, hükümetin medyayı kontrol ettiği nasıl ileri sürülebiliyor?
Daha ilginç bir durum İngilizce gazeteler alanında ortaya çıkıyor. Türkiye'de İngilizce yayınlanan iki gazete var: Hürriyet Daily News ve Today's Zaman. Her ikisi de koyu hükümet karşıtı. Hükümet medyayı çok sıkı kontrol ediyor ama, her nasılsa, görüşlerini ve icraatlarını elçiliklere ve yabancılara ulaştıracak destekçisi bir gazete bile yok. Bu ne muazzam bir tahakküm böyle! Medya tartışmalarında mizah dergilerinin durumu çoğu zaman gözden kaçırılır. Oysa, bu alanı iyi bilen Deve Dergisi yöneticisi Ferzende Kaya'nın analizlerine göre mizah dergileri her hafta 1 milyon kişiye ulaşıyor. Okuyucuları özellikle gençler ve bu gençlerin önemli bir kısmının siyasî görüşü önemli ölçüde bu dergiler tarafından belirleniyor. Söylemeye gerek var mı bilmem, tüm mizah dergileri sol Kemalist ve yeminli hükümet karşıtı. Tahakkümcü hükümet bu alanı niye boş bırakıyor acaba?
-
fatih satılmıs 11 yıl önce Şikayet EtMERAK ETMEYİN . merak etmeyin dünyadaki en özgür medya bizde hemde amerikadan daha özgürrrrrrrrr istedikleri herşeyi yazıyorlar yalanda olsa..Beğen Toplam 5 beğeni
-
devrim akbulut 11 yıl önce Şikayet EtYA TELEVİZYONLAR???*. ya atv? ya a haber? ya kanal 24?..dahasıda var. kaç kişi okuyor bu memlekette gazeye ya? bırakın allah aşkına!! millet tv lerdeki yorumlarla dolduruluyor..ve internet sitelerindeki haberlerle!!Beğen Toplam 3 beğeni
-
naim sorguc 11 yıl önce Şikayet EtDoğru tespit. matematik bilimine göre doğru bir tespit. Kontrol altında, baskı altında bir medya bu kadar doğru yanlış bilgiyi bu kadar rahat yayınlayabilir mi hiç.Beğen Toplam 2 beğeni