Karkamış sulak alanı turizme kazandırılıyor
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Karkamış'taki sulak alanı turizme açmak için çalışmalarına hız verdi.
Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, Orman ve Su İşleri Bakanlığıyla ortak yürütülen projeye ilişkin protokol imzalandı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, bölgenin dünya tarihçilerinin, coğrafyacılarının geçmişle ilgili alacağı bütün bilgilerin cazibe merkezi olacağını vurguladı.
Sulak alanda 220 çeşit kuş türü olduğuna dikkat çeken Başkan Şahin, şunları kaydetti:
"Kuş bilimcileri açısından bu çok önemli bir zenginlik. Özellikle nesli tükenmekte olan kuş çeşitlerimiz açısından büyük bir zenginlik. Tabiata baktığımız zaman da burada özellikle Fırat kavağı ve kavağın içerisinde Fırat kaplumbağası. Bu coğrafyaya özgün bir kaplumbağa çeşidi. Bilim dünyasının yakın takip ettiği kaplumbağa çeşidini muhafaza ediyoruz. Ayrıca çizgili sırtlan bu bölgeye ait özel bir türümüz olacak. Bunların hepsini nasıl koruyacağız, nasıl zenginleştireceğiz, nasıl çoğaltacağız bunlarla ilgili de protokolümüzde hepimizin yükümlülüğü var. İnşallah bu özel türlerimizi de hep birlikte geleceğe taşıyacağız.”
Türkiye'de ilk defa bir belediye tarafından gerçekleştirilen proje çerçevesinde yapılan çalışmalarda 810 bitki ve 16 balık türü, Dicle çöpçü balığı, şabut ve aynalı sazan, 38 farklı iki yaşamlı ve sürüngen türü ile Fırat kaplumbağası, 119 kuş türü, kelaynak ve 14 farklı memeli türünün tehlike altında olduğu tespit edildi.
Ramsar Sulak Alan Yönetim planlaması rehberi kullanılarak hazırlanan yönetim planıyla alanın korunarak ekoturizme açılması sağlanacak.
Alan değerlerinin tanıtılması ve bölgenin tanınırlığının geliştirilmesi amacıyla bölgede "Ekopark Projesi" uygulanacak. Projede halk plajı, seyir terası, dinlenme ve günübirlik kulanım alanları, manzara seyir noktaları, su sporları, yürüyüş parkurları, bisiklet yolları oluşturulacak.
Karkamış Yönetim Planı Projesi ile sulak alan ekosistemi içerisinde ve çevresinde barınanların yararlanımları da göz önüne alınarak ekonomik ile ekolojik bütünlük içerisinde doğal yaşamın devamı sağlanacak.
YORUMLAR