Gaziantep'te çiftçilere nohut ve fiğ tohumu desteği
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, çiftçilere nohut ve fiğ tohumu dağıttı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, tohum dağıtımı nedeniyle Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda düzenlenen törende, Gaziantep’in bir sanayi kenti olduğunu ancak bunun yanı sıra tarım kenti olmasının da hiçbir mahsurunun olmadığını söyledi.
Toprakla uğraşan herkesin kendilerinin başının üstünde yeri olduğunu ifade eden Şahin, Anadolu’nun hazinesi olan ürünleri dış destek almadan yetiştirmenin çok önemli olduğunu vurguladı.
Bir yandan tarımsal alandan gelen taleplere cevap verirken diğer yandan dar olan para bütçesini genişletmek için çalıştıklarını anlatan Şahin, "120 kilometreden şehre su getiriyoruz. Melen Projesi’nden sonra Türkiye’nin en büyük projesini yapıyoruz. Konut alanında 100 milyon liralık Kuzey Şehir Projesi’ni yapıyoruz. Ulaşımda metro çalışmalarımız devam ediyor. Metro için uygulama projesinin maliyeti bile bize 18 milyon liraya mal oluyor. Bir kilometresi 100 trilyon liraya mal oluyor. Ne kadar büyük bir proje olduğunu siz düşünün." dedi.
Şahin, tarımsal alanda en büyük destekçilerinin çiftçiler ve oda temsilcileri olduğunu belirterek çiftçilere tohum, gübre, kuzu, keçi, arı dağıtım gibi projeler yaptıklarını anımsattı.
Yerel ürünlerin desteklenmemesi durumunda azalacağını dikkat çeken Şahin, şöyle konuştu:
"Gaziantep’in bir tarafında fıstık, zeytin, bir tarafında üzüm biber yetişirken, Araban’da sarımsak yetiştiriciliği hız kazandı. Kentimizin bu ürünlerini dünyanın dört bir yanına ihraç ediyoruz. Şimdi ise Yavuzeli-Araban bölgesinde nohutu yetiştirmek istiyoruz. Gastronomideki başarımızı da bu ürünlerimizin çeşitliliğini arttırarak ve destekleyerek başaracağız."
Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz ise dünya genelinde 8 milyon ton nohut üretildiğini, Türkiye’de 400 bin ton nohut üretildiğini söyledi.
Nohutun bölgenin ürünü olduğunu ifade eden Yılmaz, Gaziantep’te 80 ile 90 bin dekar alanda nohut yetiştirildiğini ifade etti.
Türkiye’nin nohutta hem ithalat hem ihracat konumunda olduğunu dikkat çeken Yılmaz, Türkiye’nin nohut ve mercimeği ithal eder duruma geldiğine dikkati çekerek kendilerinin bu durumu tersine çevirmek istediklerini belirtti.
Dağıtılan nohut çeşidinin Aksu çeşidi olduğunu ve Araban-Yavuzeli ilçesindeki çiftçilere dağıtıldığını anımsatan Yılmaz, Şehitkamil, Nurdağı ve İslahiye ilçelerindeki çiftçilere de fiğ tohumu dağıttıklarını kaydetti.
Yılmaz, ilk etapta 18 ton tohum dağıtılacağını, bu tohumla yaklaşık bir 200 dekar alana ekim yapılacağını ve 240 bin kilogram mahsul elde edilmesinin beklendiğini söyledi.
Programda Yavuzeli Ziraat Odası Başkanı Bekir Sakar, Araban Ziraat Odası Başkanı Mehmet Doğan ve Şehitkamil Belediye Başkanı Cuma Yiğit de birer teşekkür konuşması yaptılar.
Konuşmaların ardından ilçelerden gelen çiftçilere nohut ve fiğ tohumlarının dağıtımı yapıldı.
YORUMLAR