Gaziantep

Gaziantep'te üretiliyor: Tanesi 2 bin TL ila 40 bin TL arasında alıcı buluyor

12:21 25 Ocak 2025 1 Yorum Var
Gaziantep'te üretiliyor: Tanesi 2 bin TL ila 40 bin TL arasında alıcı buluyor

Gaziantep'te yaşayan bakır işleme ustası Kamil Şingin'in (55) el emeği göz nuru sürahileri, 2 bin TL ila 40 bin TL arasında alıcı buluyor. Siirt'te üretiliyor: Kilogramı 700 TL'den alıcı buluyor! Şampuandan bıkan...

Gaziantep'in önemli mekânlarından biri olan Tütün Hanı'nda 44 yıldır bakıra hayat veren Kamil Şingin, yaptığı ürünlerle dikkat çekiyor. 

Bakırcılık mesleğine çocuk yaşta başladığını belirten Şingin, el emeği göz nuru sürahilerini 2 bin TL ila 40 bin TL arasında satışa sunuyor. 

Bakırcı Ustası Kamil Şingin

TESADÜF SONUCU İŞ SAHİBİ OLDU 

Bakırcılık mesleğine 1980 yılında Gaziantep Kalesi'nin yakınlarından bulunan bir bakırcı dükkânında başladığını söyleyen Şingin, "Tamamen bir tesadüf sonucu oldu. Yaz tatiliydi ve bir işimiz olsun diye çalışmaya başladık. Bir de baktık ki, 44 yıl geçmiş. Burada genellikle bakır üzerine el işi yapıyoruz. Müşterilerimizin taleplerine göre sanatsal ya da mutfak eşyaları üretiyoruz. Yaptığım ürünlerin tamamı el emeğiyle, kendi tasarımlarım. Bu kadar çok ürünü bir araya getirmek bir günde olacak iş değil; hepsi yılların birikimi ve emeğiyle ortaya çıkmış, kaliteli ürünler." ifadelerini kullandı. 

Emek emek işlenen sürahilerden biri

40 BİN TL SÜRAHİYE DEĞİL, EMEĞE VERİLİYOR 

Yaptığı sürahilerin işçilik ve tasarımına göre fiyatlarının değiştiğini kaydeden Şingin, "Sürahiler 2 bin TL'den başlıyor ve 40 bin TL'ye kadar çıkabiliyor. 40 bin TL değerinde olan özel bir sürahi, sanat ve işçilik açısından yüksek bir değere sahip. Bu fiyat yalnızca bir eşya için değil, aynı zamanda bir sanat eserine olan değer için veriliyor." dedi. 

Sürahi yapımı için matematik bilmek gerek

MATEMATİK VE ESTETİK BİLGİYE İHTİYAÇ VAR 

Ürünlerin alıcı profilinin farklılık gösterdiğine dikkat çeken Şingin, "Örneğin, 40 bin TL'lik bir sürahinin alıcısı ayrı, 2 bin TL'lik bir sürahinin alıcısı ayrı oluyor. Her ürün, kalitesine ve işçiliğine göre talep görüyor. Bu işte matematik bilgisi ve estetik algı çok önemli. Örneğin, bir motifi çizebilmek için enlem ve boylam çizgilerini doğru bir şekilde belirlemek gerekiyor. Motifin geniş alandan dar alana kadar simetrik bir şekilde işlenmesi şart. Eğer bir yerde ölçü tutmazsa, işçilik doğru olmaz. Bu yüzden doğaçlama yeteneğinizin ve görsel algınızın da iyi olması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Bir sürahi yirmi günde bitiyor

1 SÜRAHİ 20 GÜNDE TAMAMLANIYOR 

Şingin, fiyatların kalite doğrultusunda belirlendiğini söyleyerek, "Ürünlerde kullanılan bakırın kalitesi ve kalınlığı da işçilik açısından büyük önem taşıyor. Örneğin, 0.80 mikron kalınlığındaki ince bir bakıra bu kadar detaylı işçilik yapmak mümkün değil. Bu tür ince bakırlar dayanmaz ve işçiliği kaldırmaz. Ancak 160 mikron kalınlığındaki bir bakır sürahi üzerinde bu detaylı işçiliği yapabiliyoruz. Bir ürünün tamamlanma çalışma şartlarına bağlı. Örneğin, ‘15 günde bitiririm' dersiniz, ancak o an psikolojiniz ya da şartlar uygun olmaz. Bu tür sürahiler genelde 20 günde tamamlanıyor. Emeğin ve sabrın ürünü olan bu işler, sonunda sanat eserine dönüşüyor." ifadelerini kullandı. 

YORUMLAR

1 Yorum Var
  • iyidere 6 saat önce Şikayet Et
    ustaya kolay gelsin mikron mm renin 1000 de biridir 160 mikron yerine 1.6 mm yazılması lağzım.
    Cevapla İlk beğenen sen ol
ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.