Sahursuz oruç, sağlığı tehdit ediyor!

Sahura kalkmadan oruç tutmak gün içinde kan şekeri düşüklüğü, baş ağrısı, halsizlik, uyku isteği, konsantrasyon azalmasına sebep olabilir.

Sahursuz oruç, sağlığı tehdit ediyor!
Sahursuz oruç, sağlığı tehdit ediyor!
GİRİŞ 20.06.2015 13:42 GÜNCELLEME 20.06.2015 16:37

Manisa'nın Kula İlçesi Devlet Hastanesi'nin Dahiliye Uzmanı Dr. İbrahim Özkılıç, sahur yapmadan oruç tutmanın açlık süresini 18 - 20 saate çıkaracağını söyleyerek, bunun sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Ramazan ayında dengeli beslenmenin önemini hatırlatan Kula Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. İbrahim Özkılıç, sahura kalkmadan oruç tutmanın sağlığı tehdit ettiğini belirtti. Günün oruç tutulmayan bölümünde gerekli besin ve sıvı alımının sağlanması gerektiğini vurgulayan Dr. Özkılıç, "Yaz mevsimine denk gelen Ramazan ayında sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak yeterli sıvı alımı sağlanamazsa vücutta su ve mineral kaybına bağlı sağlık problemleri gelişebilir. Mutlaka sahurda yemek yenmelidir. Sahur yapmadan oruç tutmak, yatmadan yemek yemek ya da gece kalkıp sadece su tüketerek oruç tutmak, açlık süresini 18-20 saate çıkarır. Günlük enerji ihtiyacı yeterli miktarda karşılanamadığı takdirde gün içinde kan şekeri düşüklüğü, baş ağrısı, halsizlik, uyku isteği, konsantrasyon azalmasına sebep olabilir. Bu yüzden sahur menüsünde yeterli ve kaliteli protein kaynağı olarak yumurtayla birlikte peynir, ceviz ve yeşilliklerden oluşan kahvaltıda açık çay veya ayran tüketilebilir. Başka bir alternatif ise çorba, sebze yemeği, kepekli ekmek ve yoğurttan oluşan bir öğün olabilir" dedi.

İFTAR ÖĞÜNÜNÜ İKİYE BÖLÜN

Özkılıç, iftarın ise iki ana öğün olarak yapılması gerektiğini belirterek, "Önce kahvaltılıklar, kuru meyveler ve çorba ile iftara başlanmalı. 20-30 dakika ara verdikten sonra az yağlı, haşlama veya fırında yapılmış sebze veya et yemekleri, salata, lif içeriği yüksek bulgur pilavı, kepekli makarna, kepekli ekmek ile ikinci öğünü tüketmek iyi bir seçenek olabilir" diye konuştu.

İftarda yağlı, kızartma ve kavurma türü besinlerin tercih edilmemesini de tavsiye eden Dr. Özkılıç, uzun süreli açlıktan sonra hızlı besin tüketiminin mide ve sindirim sorunlarına sebep olabileceğini söyledi. Yemeklerin yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek tüketilmesi gerektiğini kaydeden Özkılıç, ağır şerbetli tatlılar yerine hafif sindirimi kolay güllaç, sütlaç, muhallebi gibi sütlü ve meyveli tatlıların yenilmesini, iftardan sonra ise dinlenmeye geçmek yerine hareket edilmesini, kısa mesafeli yürüyüş yapılmasını önerdi. Özkılıç, hamileler ve emziren anneler ile şeker, kalp ve tansiyon gibi kronik hastalığa sahip devamlı ilaç kullanması gerekenlerin ise sağlıkları açısından oruç tutmamaları gerektiğini sözlerine ekledi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: ABD duyurdu! Gazze'de sürpriz ateşkes gelişmesi! Flaş Türkiye detayı
Belgeler yayınlandı! Esma Esed İngiliz ajanı çıktı: Otelde özel görüşme